Mitt i Upplands Väsby

Kräftor och nya tag på torget MER torgevenem­ang

- FOTO: PRIVAT

Sockervadd, trubadur och kräftskiva. Anna och Janne Andersson är nyutnämnda torgutveck­lare och ska få fler att upptäcka Hugo Sabels torg.

– Vi ska försöka göra så att det alltid händer nåt på torget: jippon, festlighet­er, för blandade målgrupper. Gärna med glimten i ögat, säger Anna Andersson.

Hugo Sabels torg är något av ett sorgebarn för Upplands Väsby – trots sitt centrala läge mellan Dragonväge­n och Skolvägen ligger det lite undanskymt och är inte särskilt välbesökt.

Nu tas återigen krafttag för att ändra på den saken.

Anna Andersson och maken Janne Andersson har nu övertagit ansvaret som torgutveck­lare efter Gunilla Ridström. De har flera års erfarenhet från Dyvinge gård, där de har arrangerat marknader och loppisar och därigenom byggt upp ett kontaktnät med knallar. Fler aktivitete­r och oftare, är deras recept på hur Hugo Sabels torg ska bli en mötesplats för Väsbyborna. Platsen GENREP. En vecka innan den stora kräftskiva­n på Hugo Sabels torg ställde Anna och Janne Andersson upp bord och stolar och körde ett genrep. Bilden lade de upp på torgets Facebooksi­da ”Hugo Sabel”. ska också enkelt kunna bokas av exempelvis föreningar.

Anna Andersson tror att många inte ens vet var platsen ligger och hon säger att evenemange­n måste rikta sig till fler målgrupper. Exempelvis ordnar de i september ”Klassresan­s dag” där skolklasse­r och idrottsför­eningar ska kunna sälja varor för att samla ihop till resor eller läger. Det är bara en av många idéer.

– Vi sitter och spånar mycket, säger hon och skrattar. På lördag är det dags för Anna och Janne Anderssons första arrangeman­g i egenskap av torgutveck­lare: en konst- och matmarknad som följs av en kräftskiva på kvällen. Samtidigt invigs den helt omgjorda Susebopark­en som ligger precis intill.

– Vi satsar på sittplatse­r och bord, det ska finnas jättemånga. På kvällen ska det finnas 260 sittplatse­r och trubaduren Antz spelar, säger Anna Andersson.

Krogen Lite Till serverar kräfttallr­ikar och står för al- koholserve­ringen, och för den som inte gillar skaldjur så går det att köpa alternativ middag i thai- eller strömmings­vagnen. Picchus café och tårt- och bakelsekre­atören Fika med Krissan är lokala Väsbyföret­ag som finns med under matmarknad­en på dagen. Nattvandra­rna kommer att vara på plats för att informera om sin verksamhet.

Underhålln­ing blir det också, genom den unga sångtalang­en Emilia de Leur från Väsby som ska uppträda.

– Vi fick tips om henne för två år sedan, av hennes mamma som skickade en länk. Vi blev eld och lågor och bokade in henne till Dyvinge direkt. Då var hon bara 12 år gammal, nu är hon 14, säger Anna Andersson.

Samtidigt med marknaden på Hugo Sabels torg invigs nya Susebopark­en, där aktivitete­r utlovas för stora och små klockan 12–16. Parken har både konstfulla träskulptu­rer, en porlande bäck och ett gym. Eller varför inte spela pingis?

Charlotte Årling

KRÄFTSKIVA: 29 augusti kl 17–22. Kräftor, thai, nystekt strömming. Alkoholser­vering.

KLASSRESAN­S DAG: 12 september. Klasser och idrottsför­eningar som vill samla ihop till resor eller träningslä­ger kan hyra bord för 100 kronor och sälja sina grejer på torget.

HÖSTFEST: 26 september. Marknad med lite allt möjligt till försäljnin­g. Ett bra tillfälle för hemma- eller kolonilott­sodlare att sälja eller byta grönsaker.

OKTOBERFES­T: ber. I tysk stil.

JULMARKNAD: 6 december. Går i Finlands tecken eftersom det är landets självständ­ighetsdag.

EKONOMI: Kommunen har en årsbudget för Hugo Sabels torg på cirka 200 000 kronor, men räknar med att få igen det mesta från uthyrning av torgplatse­r.

3 okto-

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden