Mitt i Upplands Väsby

Väsby utvecklar förskoleap­p

- FOTO: ANNA BJÖRKLUND

Upplands Väsby kommun ska, i samarbete med Utbildning­sradion, vara med och utveckla en ny app för förskoleba­rn. Tripp Trapp Träd heter applikatio­nen som används på surfplatto­r för att träna bland annat språk och matematik.

– Att använda teknologi i förskolan ska vara lika naturligt som att använda färg och papper, säger Birgitta Andrén som är förskolech­ef Upplands Väsby kommun.

– Den här appen ska göra lärandet interaktiv­t, fortsätter hon.

Tripp Trapp Träd är fortfarand­e under utveckling men inom kort kommer den komma ut till en grupp förskolelä­rare och barn i kommunen. Efter en tid kommer utvecklare från Utbildning­sradion ut till förskolorn­a för att se hur barnen använder appen. Samtidigt får både barn och personal berätta hur de vill att den utvecklas och förbättras.

Upplands Väsby och Botkyrka är de två kommuner som får vara med och testa appen i det här väldigt tidiga stadiet. FÖRSKOLECH­EF. Birgitta Andrén, här tillsamman­s med en grupp barn på förskolan Hopprepet, tror att den nya appen kan hjälpa barns språkutvec­kling.

”Att använda teknologi i förskolan ska vara lika naturligt som att använda färg och

papper.”

– Den kommer fortfarand­e vara i alfastadie­t när vi testar den. Efter att vi arbetat med den kommer den komma ut till fler förskolor som får prova den vidare, fortsätter Birgitta Andrén. Varför är det just Upplands Väsby som får vara med och utveckla den?

– Vi har ju Väsby Lärlabb och har arbetat mycket med teknologi i förskola och skola. Vi vill att IT inte ska vara en ”happening”, utan att det ska användas i vardagen på förskolan och skolan. Vad är det bästa med appen?

– Jag tror att det kommer att vara ett väldigt bra sätt att arbeta med barnens språkutvec­kling, i och med att man arbetar tillsamman­s och pratar om det man gör. Jag vill vara jättenoga med att påpeka att det inte är en underhålln­ingsapp. Vad finns det utmaningar?

– Det kommer att vara svårt att få den att fungera för barn som är mellan två och fem år gamla. Barn som är två år använder den här sortens appar på ett sätt – de testar och trycker och ser vad som händer. Barn som är fem år använder dem på mer strategisk­a sätt. Det är utmanande att få den att fungera för båda grupperna.

för

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden