Mitt i Upplands Väsby

Blå är den färg vi älskar mest

Blå, blå är kärleken, blå, blå är vindar och hav. När favoritfär­ger rankas står det ofta klart att blått är den färg vi älskar allra mest. Den kan vara allt från fridfull och stilig till mystisk och lekfull, och förmedlar lugn och förtroende.

-

Genom att inreda med blått och dess vän-nyanser kan du skapa ett flexibelt hem. Du kan skapa lugn och ro, ge en stilig touch, ta in medelhavet, släppa in mystiken eller göra ett rum varmare. Så ¬– hur matchar man blått snyggt? Erika Lindén Jansson

Svala blåa nyanser

Petrol och turkost drar åt det gula hållet, vilket kan bidra till att ett litet utrymme ser större ut ¬– men utan att det för den sakens skull ser färglöst eller tråkigt ut. Blått, lite kallt, men ändå med ett djup som gör kulörerna lättsamma för ögonen. Eftersom de blåa kulörerna är varma gör de sig väl med nyanser som också är både vilsamma och varma, som svagt gult eller ljust grönt.

Kalla blåa nyanser

För den som verkligen vill signalera lugn och låta ögonen vila är neutrala, ljusa toner att föredra. Se upp så att du inte bara blandar med andra kalla nyanser. Isblått kan ibland – som namnet antyder – bli lite väl kallt. Varma beiga och elfenbensv­ita toner lättar upp. I till exempel badrum kan dock den krispigt kalla looken funka – här vill vi ju ha det extra fräscht.

Varma blåa nyanser

Blått är känt för att vara lugnande och avslappnan­de, men blått kan faktiskt även höja värmekänsl­an i ett rum. Denim, havsblått eller skiffer innehåller alla inslag av rött, som höjer mysfaktorn och skapar en ombonad känsla. Genom att ta in nyanser som drar lite mot lila och rött kan du lätta upp det seriösa i det blåa utan att höja pulsen för mycket.

Blå svärta

Ofta blandar man nattsvarta kulörer med blåa, bruna eller gråa toner, för att dra ner på det absolut svarta och lätta upp för ögat. Blå är en tacksam nyans att lätta upp med, eftersom den i sig blir till en helt egen färg; midnattsbl­ått. Känner du dig lite extra vågad kan du färga dina sovrumsväg­gar till en nordisk natt. Men den riktigt mörkblåa funkar också som sobra detaljer, i soffor, runt matbordet eller i hemmakonto­ret.

BLÅ. Varför inte fokusera på väggen?

 ?? FOTO: H&M ??
FOTO: H&M

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden