Mitt i Upplands Väsby

Kristina Klempt (FP) lämnar politiken

- Frida Gunner Brooke

Vänsterpar­tiet vill ha bättre samverkan mellan kommunens fritidsgår­dar, bland annat för att skapa bättre trygghetsa­rbete. Därför satsar paritet på att ”ta tillbaka” gårdarna 2018.

Det har bara gått ett och ett halvt år sedan de tidigare kommunalt drivna fritidsgår­darna i Upplands Väsby gick över i privat regi.

Ändå är den nya regin omdiskuter­ad. Leif Bejhed (V), ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden, jobbar nu för att få tillbaka gårdarna i kommunal regi till 2018.

– Vi hade en möjlighet inför nämndmötet tidigare i år, men då hade jag inte hela laget med mig. Men det är fortfarand­e Vänsterns ambition och vi siktar på att genomföra det inför valåret 2018, säger han.

Enligt honom är det största problemet med hur det ser ut idag, bristen på samverkan gårdarna emellan.

– Tidigare arbetade vi utifrån Samkrafts modellen. Vi åkte till varandras gårdar och hade ett samarbete som gjorde att vi hela tiden kunde stämma av och visste vilka ungdomar som behövde hjälp. Det är viktigt, särskilt när man pratar trygghetsa­rbete.

Bakom beslutet för konkurrens­utsättning låg en önskan om att öka gårdarnas kvalité. I våras genomförde­s den första NKI-undersökni­ngen för att mäta kvalitén på fritidsgår­darna. Och enligt den har målet till stor del uppnåtts. På tre av fyra gårdar är ”nöjdheten” högre än föregående år.

– Man får gärna säga att kvalitén har gått upp. Men tittar du på hur den här mätningen har genomförts kan man ifrågasätt­a vissa delar. Det är ett för trubbigt instrument att mäta med.

Beslutet att låta privata aktörer ta över kritiserad­es av flera. Bland annat av ungdomarna själva och av personal eftersom anställnin­gsavtalen blev sämre. Men ti- digare ordförande för kultur- och fritidsnäm­nden, Kristina Klempt (FP), står fast vid att beslutet var rätt.

– Utförarna har haft två år på sig att få till verksamhet­en och ett av målen är att samarbete. Vill man att samarbetet med de andra utförarna ska fungera, jobbar man på det. Jag har inte fått signaler på att samarbetet inte fungerar, men det finns säkert utveckling­spotential, säger hon.

Hon pekar på att anledninge­n till att de privata utförarna också fått förnyat förtroende var på grund av resultaten visade att ungdomarna var nöjda. Leif Bejhed beskriver NKImätning­en som ett för trubbigt instrument att

”Jag hade inte hela laget med mig.”

mäta kvalitén på gårdarna, vad tycker du om det?

– NKI är ett mått som fungerar väl då vi mäter kvaliteten i andra verksamhet­er. Varför skulle det inte fungera på fritidsgår­darna? Ungdomarna är väl rustade att bedöma verksamhet­en, säger Kristina Klempt.

 ?? FOTO: FRIDA GUNNER BROOKE ?? TILLBAKA. Vänsterpar­tiet vill att kommunen ska driva de nu privat drivna fritidsgår­darna.
FOTO: FRIDA GUNNER BROOKE TILLBAKA. Vänsterpar­tiet vill att kommunen ska driva de nu privat drivna fritidsgår­darna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden