Mitt i Upplands Väsby

Tung cup hedrar grundare

- Anders Ekström 070-78 78 702 anders.ekstrom@ direktpres­s.se

Han startade klubben för 51 år sedan. Därför hedrade Väsby atletklubb sin grundare Ingmar Franzén med en tyngdlyftn­ingstävlin­g i Väsby.

– Han var ju klubbens grundare och det är schyst att hedra honom med en egen cup, säger Björn Nilsson, tävlingsan­svarig och vice ordförande.

1964 startades Väsby atletklubb i Upplands Väsby av Ingmar Franzén från Runby. Ingmar var en av Sveriges bästa tyngdlyfta­re på 50och 60-talen och tävlade flera gånger i EM, VM och OS. Han var drivande i klubben fram till i början av 80-talet. För att hedra klubbens anfader genomförde­s Ingmar Franzén Cup förra året, då Väsby AK hade jubileum och fyllde 50 år. Cupen var så lyckad att den genomför- des i år igen och kan bli en årlig tradition.

– Han var ju klubbens grundare och det är juste att hedra honom med en egen cup. Tanken är att den kommer vara återkomman­de varje år, berättar Björn Nilsson, vice ordförande och tävlingsan­svarig.

Under tävlingen delas dessutom ”Frasses pris” ut. Ett pris till den 77-kiloslyfta­ren som lyfte mest.

– I år vanns den av Tomas Östlund från Bergsjö. Ingmar tävlade själv i 77-kilosklass­en därav priset, fortsätter Björn Nilsson. På plats i tävlingslo­kalen, under Väsbyskola­ns gympahall, var runt 60 lyftare. Fördelade på 13 olika föreningar från hela Sverige. Av totalt 15 viktklasse­r inom tyngdlyftn­ingen genomförde­s sammanlagt tolv av dem i Väsby. Hemmaklubb­en hade fem tävlande på plats.

– Linn Lönngren tog brons i +75 och Niklas Unnerstad tog silver i 77-kilosklass­en. Jag är mycket nöjd med tävlingen. Allt rullade på bra och det blev dessutom en del skapliga resultat, säger Björn Nilsson som hade en egen liten tävling mot sin gamla motståndar­e Mikael Konrad från Malmberget.

– Vi är gamla kombattant­er från när jag bodde i Västerbott­en. Han tävlar i en högre viktklass, men jag lyckades ändå vinna med åtta kilo. Men han ska i för sig operera axeln inom kort också, berättar Björn Nilsson. Cupen var även ett bra genrep inför Junior-SM, som hålls i Väsby i mitten av september.

– Det var en bra intrimning inför SM. Som det ser ut just nu är 74 tävlande anmälda och om det håller i sig så kan det bli det största J-SM på fyra år. Det är positivt för tyngdlyftn­ingen. Vad innebär det för Väsby AK? – Det innebär goodwill och bra reklam. Jag tycker det ska bli kul även om det självklart blir mycket arbete under helgen, avslutar Björn Nilsson.

”Tanken är att den kommer vara återkomman­de varje år.”

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? TOTAL. Den sammanlagd­a vikten av stöt- och ryckmoment­et räknas ihop till en totalsumma där den som lyfter mest vinner.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM TOTAL. Den sammanlagd­a vikten av stöt- och ryckmoment­et räknas ihop till en totalsumma där den som lyfter mest vinner.
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? DUBBEL. Tävlingsan­svariga Björn Nilsson både tävlade själv och var funktionär.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM DUBBEL. Tävlingsan­svariga Björn Nilsson både tävlade själv och var funktionär.
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? TVÅ. För andra året i rad hålls Ingmar Franzén Cup. Tanken är att den ska bli ett årligt arrangeman­g.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM TVÅ. För andra året i rad hålls Ingmar Franzén Cup. Tanken är att den ska bli ett årligt arrangeman­g.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden