Mitt i Upplands Väsby

Klart: Ingen bioutrustn­ing i nya kulturhuse­t

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Upplands Väsby bygger ett nytt kulturhus – men lokalerna utrustas inte så att det går att visa biofilmer. Alliansens Kristina Klempt (FP) är kritisk mot majoritets­partiernas beslut och kallar det ”dumsnålt”.

– Ska man göra någonting ska man göra det nu, innan huset byggs.

Beslutet att inte investera i en fullvärdig biografutr­ustning fattades på måndagen av en oenig kommunstyr­else.

Kultur- och fritidskon­toret har beräknat kostnadern­a för projektor, ljusanlägg­ning och filmduk till mellan 670 000 och 870 000 kronor. Utöver detta tillkommer kostnader för att bygga om scenrummet och serva projektorn.

Kommunen har avsatt 7 miljoner kronor i sin budget för inventarie­r till det nya kulturhuse­t. Dessa inkluderar bland annat ljud- och ljusteknik, sceninvent­arier, möblering av kulturhuse­ts lobby samt möbler. Men inte den utökade teknik som krävs för att kunna visa biofilm och livesändni­ngar som konserter, opera och andra föreställn­ingar.

Redan i våras föreslog Alliansen att lägga till 1,5 miljoner kronor i investerin­gsbudgeten för att möjliggöra för bio i kulturhuse­t. Den rödgröna majoritete­n beslutade i stället att genomföra ytterligar­e en kostnadsbe­räkning. Utifrån den har man nu sagt nej till bio.

Kristina Klempt (FP), 2:e vice ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden, är missnöjd.

– Jag är är personlige­n jättebesvi­ken över att man inte går ”all in”. Man kan inte visa bio varje kväll, men man ska ha möjlighete­n att göra det. Det handlar inte om så mycket pengar.

Kristina Klempt är tydlig med att hon och hennes Allianskol­legor vill se en fullvärdig biografutr­ustning i det nya kulturhuse­ts scenrum – och att den bör installera­s nu, innan huset är färdigbygg­t.

– Som ordförande var jag väldigt tydlig med att när vi har vårt kulturhus ska vi självklart ha en fullödig bioutrustn­ing. Men sedan förlorade vi valet. Jag kan bara beklaga att man från majoritete­ns sida inte avsätter medel för att få till det. Det finns ju en investerin­gsbud- get, där man kan omfördela pengarna. Det gäller att inte vara dumsnål. Vad tycker du ska nedpriorit­eras i stället?

– Det finns säkert någonting som går att skjuta på. Enligt kommunalrå­det AnnChristi­n Martens (S) handlar det dock inte bara om pengarna.

– Vi har resonerat så här: vilken kontinuite­t får vi och hur påverkas andra verksamhet­er av bion? Ska man ha bio måste man veta att man ska ha det varje fredag eller varje lördag, och det sätter hinder för teater, musik och så vidare.

Samtidigt har bara en av två tillfrågad­e entreprenö­rer visat intresse för att driva bion. Och Ann-Christin Martens ser inte att kommunen har det ekonomiska utrymmet att driva den i egen regi.

– Kostnaden är hög, driften är svår att verkställa, och det stjäls tid från teater och musik. Invigninge­n är heller inte långt bort. Men vi kommer skicka frågan vidare till kulturhuse­ts ledning som får utvärdera behovet, säger hon.

”Kostnaden är hög, driften är svår att verkställa.”

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? INGEN BIO. Det byggs för fullt på Väsbys nya kulturhus. Scenrummet är dock främst avsett för musik, dans och teater – inte för bio. Majoritete­n vill inte lägga den extra miljonen som krävs för att möjliggöra filmvisnin­g.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING INGEN BIO. Det byggs för fullt på Väsbys nya kulturhus. Scenrummet är dock främst avsett för musik, dans och teater – inte för bio. Majoritete­n vill inte lägga den extra miljonen som krävs för att möjliggöra filmvisnin­g.
 ?? FOTO: COLOURBOX ?? MISSNÖJD. Kristina Klempt (FP) är besviken att man inte kan se film på Väsbys nya kulturhus.
FOTO: COLOURBOX MISSNÖJD. Kristina Klempt (FP) är besviken att man inte kan se film på Väsbys nya kulturhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden