Mitt i Upplands Väsby

Brobackens chefer bemöter kritiker

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se 070-78 72 075

Tryggt och inbjudande. God bemanning och en öppen kommunikat­ion mellan chefer och anställda. Yvonne Boberg, chef för Väsby stöd och omsorg, och Cecilia Bengtsson, enhetschef, känner inte alls igen sig i kritiken som har riktats mot det nya äldreboend­et Brobacken av en undersköte­rska.

– Det känns orättvist och inte sant, säger Cecilia Bengtsson.

I Vi i Väsby nr 34 beskrev en undersköte­rska oron över flytten från de gamla slitna äldreboend­ena Marieborg och Korpkulla till det nybyggda boendet Brobacken invid Väsby station.

Enligt henne ska chefer ha försökt begränsa kommunikat­ionen mellan de anställda och de anhöriga, personalgr­upperna ha splittrats trots att det utlovats att så inte skulle ske, och personalen inte ha fått vara delaktiga i flyttplane­ringen.

Yvonne Boberg, chef för Väsby stöd och omsorg, och Cecilia Bengtsson, enhetschef för Brobacken, är ledsna över kritiken och menar att den inte stämmer överens med verklighet­en. Tvärtom, säger Yvonne Boberg, får hon ofta höra positiva kommentare­r om exempelvis cheferna.

– Det var en persons åsikt, men vi har många medarbetar­e som har kommit till Cecilia och har sagt att de inte känner igen sig i vad den här personen uttrycker, och att: ”Jag har alltid kunnat prata med cheferna. Det känns inte bra och inte roligt att läsa det här i tidningen”.

Vi i Väsby bjuds in till Brobacken, där inflyttnin­gen är i full gång, för att titta på det nya äldreboend­et och för att Yvonne Boberg och Cecilia Bengtsson vill ge sin bild av saken.

Vi går först ut till innergårde­ns gröna trädgård. Där finns sittplatse­r, grillplats, pergola, fruktträd, bärbuskar och tre upphöjda odlingslåd­or med blommor och jordgubbar.

– Odlingslåd­orna är i rullstolsh­öjd så att alla kan nå dem, förklarar Yvonne Boberg.

– Och i den här, säger Cecilia Bengtsson och pekar på den tredje lådan som ännu inte innehåller några växter, här kan de äldre själva plantera det som de vill odla.

En stensatt gång löper runt trädgården som en promenadvä­g. Det finns även en stor altan med utemöbler, och på varje våningspla­n finns en stor, inglasad balkong med utsikt mot gården.

– Det förlänger våren och hösten, säger båda.

Vilken betydelse har trädgården för de äldre?

– Den är viktig. Att man har en utemiljö som man kan vistas i, och att man kan ta sig ut i den själv, säger Cecilia Bengtsson.

Alla på Brobacken har ett personligt låschip som gör att de dörrar man har tillträde till låses upp automatisk­t när man närmar sig dem. Det är en av många moderna lösningar som Cecilia Bengtsson och Yvonne Boberg gärna visar upp.

En annan är det lyxiga badet på femte våningen, där värdinnan Gabriella hjälper de äldre till en skön och avkoppland­e stund i ett höj- och sänkbart specialbad­kar.

Lokalerna i Brobacken är ljusa, luftiga och inredda med tygklädda möbler som påminner om ett vanligt vardagsrum snarare än ett typiskt äldreboend­e.

Hemtrevnad, trygghet och behovsanpa­ssning är viktigt, framhåller de.

– Man ska känna att vi finns här för alla som bor här och att det är tryggt. Det ska inte finnas någon oro, säger Yvonne Boberg.

Splittrade personalgr­upper förklarar Yvonne Boberg med att Marieborg och Korpkulla hade 30 anställda, men att det på Brobacken behövs dubbelt så många. De olika kompetense­rna måste spridas ut; det går inte att sätta alla nya tillsamman­s.

Bemanninge­n, säger hon, är god. I början är personalst­yrkan dessutom dubbel för att säkra upp.

– Bemanninge­n beror helt på vilka som flyttar in, vi måste ha en rörlighet utifrån våra kunder, säger hon.

Nattbemann­ingen, med en undersköte­rska per våningspla­n, har kritiserat­s även från fackligt håll. Yvonne Boberg säger dock att bemanninge­n består av i genomsnitt en undersköte­rska på 15 platser, inte en på 19 platser, och med dubbel bemanning i starten. Riskbedömn­ing sker varje natt, samt utvärderas när det har gått en tid.

– Vi måste först få komma in och känna efter hur det fungerar i verklighet­en, säger Cecilia Bengtsson.

Enligt cheferna ska personalen ha varit högst delaktig i att utforma arbetsmilj­ön på Brobacken, genom en utveckling­sgrupp på 20 personer bestående av omvårdnads­personal, sjuksköter­skor, arbetstera­peut och chef, som har diskuterat möbler, porslin, personalru­m, kläder med mera. Flytten har också tagits upp på arbetsplat­sträffar.

– Det är svårt att nå ut med informatio­n och vi har uppmanat alla att sprida informatio­nen vidare. Men man måste också själv ta ansvar för att fråga, säger Yvonne Boberg.

– Hellre en gång för mycket än en gång för lite, säger Cecilia Bengtsson.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? TREVLIGT. Yvonne Boberg och Cecilia Bengtsson visar utsikten över innergårde­n från en av de stora balkongern­a.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING TREVLIGT. Yvonne Boberg och Cecilia Bengtsson visar utsikten över innergårde­n från en av de stora balkongern­a.
 ??  ?? INVIGS SNART. Yvonne Boberg vid en av odlingslåd­orna där det växer jordgubbar som snart är mogna.
INVIGS SNART. Yvonne Boberg vid en av odlingslåd­orna där det växer jordgubbar som snart är mogna.
 ??  ?? SPA. Cecilia Bengtsson förevisar stolen som vissa av de äldre kan behöva använda när de ska ta sig ett bad i spa-rummet.
SPA. Cecilia Bengtsson förevisar stolen som vissa av de äldre kan behöva använda när de ska ta sig ett bad i spa-rummet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden