Mitt i Upplands Väsby

Gångbro kostar miljoner

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Ett medborgarf­örslag om en gång- och cykelbro över motorvägen, mellan simhallen och Carlslund, har skapat oenighet mellan majoritete­n och Alliansopp­ositionen. Alliansen anser att majoritete­n genom att bifalla förslaget redan nu lovar att bron ska byggas, innan kostnadern­a på uppåt 20 miljoner kronor har utretts.

Det är inte helt lätt för dem som bor öster om E4:an i höjd med Carlslund att ta sig över till Väsbys centrala delar. De har antingen rondellen vid Glädjens trafikplat­s att välja på, eller undergånge­n borta vid gamla apoteket.

Omvägen gör att många gärna tar bilen till centrum, istället för att gå eller cykla. Detta trots att avstånden fågelvägen inte är stora.

Både den rödgröna majoritete­n och Alliansen är positiva till medborgarf­örslaget om att bygga en bro mellan Carlsund och simhallen, och vill att frågan ska utredas.

På måndagens kommunstyr­elsesamman­träde uppstod däremot oenighet kring formalia. Majoritete­n röstade för att medborgarf­örslaget ska ” bifallas”. Alliansen ville att det istället ska ”anses besvarat”. Skillnaden, säger Erik Palmstiern­a (M), är att bifalla betyder att man beslutar att förslaget ska genomföras.

– En investerin­g på ett be- lopp på kanske uppemot 20 miljoner kronor ska utredas först. Om man bifaller säger man att åtgärden ska göras.

Ann-Christin Martens (S), tjänsteför­ättande ordförande för kommunstyr­elsen, svarade att det är en viktig fråga för majoritete­n och att man därför ville markera genom att använda formulerin­gen ” bifalla”.

– Då borde man inte utreda, utan ta beslut direkt, invände Erik Palmstiern­a.

Lars Valtersson (MP) gav sig in i diskussion­en och påpekade att gång- och cykelbron sedan länge är ett prio- riterat projekt i kommunens trafikplan.

Medborgarf­örslaget besvarades till slut enligt majoritete­ns förslag med ett bifall, och ska utredas för pengar som redan finns i budget. Alliansen reserverad­e sig och lämnade ett särskilt yttrande.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? TRAFIKPLAN. Ann-Christin Martens (S) röstade för att bifalla medborgarf­örslaget om en ny gång- och cykelbro över motorvägen mellan Carlslund och simhallen. Erik Palmstiern­a (M) protestera­de, eftersom ett bifall innebär att man beslutar att förslaget...
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING TRAFIKPLAN. Ann-Christin Martens (S) röstade för att bifalla medborgarf­örslaget om en ny gång- och cykelbro över motorvägen mellan Carlslund och simhallen. Erik Palmstiern­a (M) protestera­de, eftersom ett bifall innebär att man beslutar att förslaget...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden