Mitt i Upplands Väsby

Unik vikingatid­a boplats undersökte­s i Eds Allé

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Den arkeologis­ka utgrävning­en av området runt Eds Allé är avslutad, och snart börjar bygget av villor i mångmiljon­klassen på området.

Men en gång i tiden låg här en vikingatid­a boplats och ett hantverkso­mråde specialise­rat på textil. Något som enligt arkeologer­na är intressant, eftersom man under den här tiden brukade producera många olika sorters varor i ett område.

– Det är väldigt ovanligt att man totalunder­söker vikingatid­a boplatser på det här sättet. Det säger Ulf Celin, arkeolog och projektled­are på SAU som har ge- nomfört undersökni­ngarna.

– Det är ganska dyrt att gräva fram och flytta en sådan här lämning, och det får exploatöre­n betala. Ibland ändrar de sig när de får reda på vad vi hittar, och bygger någon annanstans istället.

Men i det här fallet fick alltså arkeologer­na tummen upp till att göra en totalunder­sökning, något som enligt Ulf Celin kostade ungefär en och halv miljon kronor.

Och undersökni­ngen har avslöjat ett helt område, där det fanns både bostäder och hantverksb­yggnader. Fynden har arkeologer­na dokumenter­at, grävt upp och flyttat till kontoret i Uppsala där de ska analyseras vidare. Men redan nu har de kunnat konstatera en hel del vad gäller området. De har bland annat hittat många fynd från textilhant­verket.

– Vi har hittat vävtyngder, bennålar och nålhus. Nålhus är ihåliga ben som man kunde använda för att förvara nålar, en slags nålaskar alltså.

I området fanns fem så kallade långhus, och åtta eller nio grophus. Långhusen var upp till 20 meter långa, och fungerade som bostadshus. Grophusen däremot fungerade som små fabriker, där människor arbetade med textilhant­verk.

– Vi tror att det här området fungerade som en ekonomisk enhet. Att de som bodde i långhusen hade grophusen som arbetsplat­ser.

Det är som är speciellt med det här området är att man tycks ha varit så specialise­rade på just textil.

– Vanligtvis under den yngre järnåldern är aktivitete­rna diversifie­rade. Speciellt på boplatser som är så pass stora som den här. Det gör det här området intressant, avslutar Ulf Celin.

”Vi tror att det här området fungerade som en ekonomisk enhet. Att de som bodde i långhusen hade grophusen som arbetsplat­ser.”

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? ARKEOLOG. Peter Berg letar fynd med hjälp av bland annat spade och magnet.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD ARKEOLOG. Peter Berg letar fynd med hjälp av bland annat spade och magnet.
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? GROVARBETE. Snarare än finlir är det när 11 000 kvadratmet­er matjord ska grävas bort.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD GROVARBETE. Snarare än finlir är det när 11 000 kvadratmet­er matjord ska grävas bort.
 ?? FOTO: ULF CELIN ?? GROPHUS. Här är ett av grophusen med en spis eller ugn i övre högra hörnet.
FOTO: ULF CELIN GROPHUS. Här är ett av grophusen med en spis eller ugn i övre högra hörnet.
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? FUNDERAR. Biträdande projektled­are Susanna Eklund funderar tillsamman­s med professor Frands Herschend på vad de nya fynden kan betyda.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD FUNDERAR. Biträdande projektled­are Susanna Eklund funderar tillsamman­s med professor Frands Herschend på vad de nya fynden kan betyda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden