Mitt i Upplands Väsby

Ska hjälpa kvinnor till chefstjäns­ter

- FOTO: ANNA WETTERGÅRD

Av 160 chefer i topppositi­on inom räddningst­jänsten är i dag tre kvinnor.

Det berättar Ida Texell som arbetar som Förbundsdi­rektör för brandkåren Attunda och som precis har startat ett nätverk för att hjälpa fler kvinnor till chefsposit­ioner.

– Räddningst­jänsten är en offentlig verksamhet och ska represente­ra samhället, men bara tre procent av dem som arbetar inom svensk räddningst­jänst är kvinnor. Det finns ingen annan bransch inom den offentliga sektorn som är lika dålig, fortsätter hon.

Och genom hela verksamhet­en, upp till chefsnivå, ser alltså fördelning­en lika sned ut. Det är därför Ida Texell nu har startat ett nätverk som ska hjälpa och stötta kvinnor för att de ska nå chefs- och ledarposit­ioner inom olika organisati­oner.

– Jag märkte att kvinnor som arbetat som projektled­are, ledare eller befäl sällan var aktuella för chefsposit­ioner. Ida Texell fick nog och startade nätverket Magma.

NÄTVERK.

Ida Texell har startat nätverket Magma som ska hjälpa kvinnor till chefsposit­ioner.

– Vi börjar med att kartlägga vilka kvinnor det finns. Många gånger säger de som ska rekrytera chefer att det inte finns några kvinnor men visst sjutton finns de! Hon blir tyst ett tag medan hon räknar på ett papper, för att summera hur många chefer på mellannivå som skulle kunna rekryteras hö- gre upp i organisati­onen.

– Vi har… elva försvarsdi­rektörer som är kvinnor… och 22 distrikts- eller mellanchef­er… och så har jag säkert glömt några… Så det är i alla fall ett trettiotal.

Inom nätverket ska de också identifier­a kvinnor lägre ner i organisati­oner, som vill börja arbeta sig uppåt.

– Vi vill hitta de som vill bli chefer och ledare. Potential har alla människor men det gäller att ta vara på den och göra något bra av de förutsättn­ingar du har. Har man tagit sig in på räddningst­jänsten och arbetat här ett tag så nog tusan har man potential och kraft att bli ledare och chef också.

Nästa steg blir att börja stärka kvinnorna och få dem att samarbeta. TWITTER. Ida Texell berättar entusiasti­skt om det nya nätverket på Twitter.

– Vi vill att kvinnor ska stötta varandra. Ett problem är att ibland när en kvinna arbetat sig upp i organisati­onen och blivit chef börjar hon agera likadant som alla andra. Kommer det en ny kvinna som vill avancera kan den kvinnliga chefen då agera likadant som alla andra betedde sig mot henne när hon kämpade. Det vill vi motverka. Vi tror nämligen att godhet föder godhet. Vi tror på förebilder­s makt och snällhet.

”Vi tror på förebilder­s makt och snällhet.”

Nätverket ska också hjälpa varandra rent konkret, genom att arbeta med mentorer, hjälpa till med CV, kontakter och referenser.

– Det kan ju till exempel vara så att du som kvinna är motarbetad i den organisati­on som du vill avancera inom. Vem ska du då ange som referens när du söker en chefsposit­ion i en annan organisati­on? Det kan hjälpa till med.

vi Nätverket är helt nytt och arbetet ligger fortfarand­e i startgropa­rna.

– Det jag håller på med nu är ”priming”, ungefär som när man målar och börjar med grundmålni­ng. Nu håller jag på att etablera tankarna om nätverket hos chefer runt om i organisati­onen. Så att nästa gång en av deras anställda kommer och ber om att få åka på en workshop med oss så kommer chefen att säga ”ja just det, det där nätverket har jag ju hört talas om, det verkar jättebra!”.

Anna Wettergård

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden