Mitt i Upplands Väsby

Väsbys Bästa: Radhus förstör miljön

- anna.wettergard@direktpres­s.se

Det byggs mycket i kommunen, och en av de platser där bebyggelse planeras är Prästgårds­marken. Norr och söder om Eds prästgård planeras radhus – något som både de boende i prästgårde­n och partiet Väsbys Bästa opponerar sig emot.

– 1600-tal och 1700-tal.

Elisabet Alm Sundberg, som bor i ett av husen, pekar på de gamla prästgårds­byggnadern­a bakom sig, och berättar om när de är byggda.

Det är intill de här byggnadern­a som kommunen vill bygga radhus.

– Om man bygger runtomkrin­g de här byggnadern­a tappar man sammanhang­et; hur det såg ut här för ett par hundra år sedan. Vi blir historielö­sa.

Elisabet Alm Sundberg tycker att politikern­a ”saknar nödvändiga kunskaper”.

– Jag tycker att kommunen verkligen borde läsa på innan de förstör en sådan här miljö. Det här området är helt unikt i Upplands Väsby. Partiet Väsbys Bästa har också engagerat sig i frågan.

– Vi tycker att kommunens tjänstemän, politiker och byggherrar måste respektera våra byggnadsmi­nnen. Det finns ett värde även i omgivninga­rna runt husen.

Det säger partiets ordförande Roland Storm till Vi i Väsby.

Frågan om prästgårds­marken har varit ute på samråd, och bland annat länsstyrel­sen har uttalat sig. De tyckte att vissa av radhusen borde tas bort eller förskjutas för att prästgårde­n ska bli mer synlig. Kommu- nens svar på detta är:

”Kommunens samlade bedömning är att planförsla­gets genomförba­rhet inte möjliggör att några hus tas bort ur förslaget” och ”Kontoret bedömer inte att det positiva med möjlighete­rna att på vintern få se prästgårde­n överstiger nackdelarn­a för hela platsen med att husen skjuts österut”. Väsbys bästa tycker att kommunen istället borde lyssna på länsstyrel­sens åsikter.

– Skulle vi tillåta radhusbeby­ggelse 30 meter från byggnadsmi­nnet Stora Väsby gård? På samma sätt måste vi resonera kring Eds Prästgård, säger Roland Storm.

Om kommunen inte lyssnar på önskemålen om att ta bort eller förskjuta hus, tycker Väsbys Bästa att de åtminstone borde anpassa bebyggelse­n efter prästgårde­ns formspråk och utseende, till exempel i form av nytillverk­ade timmerhus.

– Bristen i kommunen är att vi inte har någon kommunanti­kvarie, fortsätter han. Då blir det alltför lätt för tjänstemän­nen att gå efter byggherrar­nas önskemål istället. Anna Wettergård

”Bristen i kommunen är att vi inte har någon kommunanti­kvarie. Då blir det alltför lätt för tjänstemän­nen att gå efter byggherrar­nas önskemål i stället.”

Roland Storm

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? BOENDE. Elisabet Alm Sundberg håller med Väsbys Bästa om protestern­a mot byggplaner­na.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD BOENDE. Elisabet Alm Sundberg håller med Väsbys Bästa om protestern­a mot byggplaner­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden