Mitt i Upplands Väsby

Låt sensommare­n stå i blom

Även om kvällarna nu blir kortare och luften inte är lika varm, så finns det fortfarand­e många sätt att göra fint i entrékruko­r, balkonglåd­or och trädgård.

- Erika Lindén Jansson

Att plantera sensommar- och höstkrukor är väldigt tacksamt; det finns ett enormt utbud av härliga prydnadsgr­äs, perenner och sommarblom­mor, och det är inte längre så viktigt att växterna i dina krukor passar bra ihop rent växtmässig­t, utan de kan blandas i stort sett hur som helst, berättar Blomsterfr­ämjandet. På hösten avtar växternas växtkraft vilket innebär att de inte kommer att växa särskilt mycket mer efter att de har planterats.

Det är därför viktigt att plantera tätare än på våren så att plantering­arna ser fylliga ut redan från början. Det innebär också att hänsyn inte behöver tas till om någon sort växer starkare än någon annan – plantering­arna ändrar sig endast marginellt under hösten.

Cyklamen finns i en mängd olika former och storlekar, och de finns i ett brett färgspektr­um från rött, cerise, rosa till vitt. De klarar utmärkt att stå ute även om det blir någon minusgrad och blommorna håller sig länge vid svala temperatur­er. Genom att plantera många tillsamman­s blir effekten imponerand­e.

Alunrot är en perfekt utfyllnadv­äxt till höstplante­ringarna. På senare år har det kommit mängder av spännande sticklings­förökade sorter. Det är sorter med vackra bladverk i olika nyanser av gult, rött, grönt, brunt och purpurrött.

Fördelen med alunrot är att plantorna dels är mycket vackra i höstplante­ringen, dels fortsätter de att stå fint hela vintern till exempel tillsamman­s med ljung.

Höstglöd/våreld eller Kalanchoe, som är dess vetenskapl­iga namn, förknippar många av oss med en växt som vi använder inne, men det är tåliga blommor som gör sig utmärkt även ute.

Höstglöd/våreld har dekorativa blommor i många olika färger, former och storlekar, dubbla eller enkla. Det enorma utbudet av färger på Kalanchoe gör att växten kan användas i många olika plantering­ar för att addera färg i önskad kulör.

Gräsen har hunnit utveckla sina ax och vippor under sommaren och skänker skönhet hela hösten och vintern. När termometer­n visar på minus och ax och vippor glittrar av frost är gräsen som allra tjusigast.

Även blåsiga och kalla höstdagar när gräsen vajar i vinden skänker de skönhet och liv. Dessutom ger gräsen volym och höjd, vilket är en av grunderna för alla lyckade plantering­ar. Höstfägrin­g kallas ett utvalt sortiment av höstblomma­nde perenner, härdiga annueller och vackra prydnadsgr­äs som odlarna själva komponerat.

Blandninga­rna innehåller sorter med vackra blad och fina blomställn­ingar som ger skönhet till plantering­arna även efter det att blomningen avtagit. Fråga efter blandninge­n i ditt garden center eller i din växtbutik.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden