Mitt i Upplands Väsby

Framtida lya av pepparkaks­deg

Sexorna på Runby skola ska vinna årets pepparkaks­hustävling, inget snack om saken. På vägen dit har de också väldigt roligt. Enskilt och tillsamman­s skissar, projektera­r, bakar, bygger ihop och slutligen dekorerar de sina två bidrag som ska skickas till A

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Det var kul, men ganska svårt eftersom degen var väldigt hård. Så man fick kavla mycket. Och det blev konstigt i ugnen för det blev större ibland och minskade ibland, säger Thea Sjölind Ahlvik som går i klass 6B.

Thea deltog i den arbetsgrup­p som igår bakade ut pepparkaks­degen enligt de skisser som klassen tillsamman­s hade arbetat fram.

Men själva grundidén till skisserna som ska bli klass 6B:s bidrag till tävlingen var det Thea själv som ritade. Ett hus med garage med bil i bottenplan, och trädgård och pool på taket. Temat för pepparkaks­tävlingen är nämligen ”Ny lya – bo på nya sätt”.

– Jag tänkte att det var något som skulle få plats där det inte finns så mycket plats. Huset är inte tänkt att rymma så många, utan bara en familj, säger hon.

Klassen är rörande överens om att poolen på taket är en mycket bra idé.

– Alla vill ju liksom ha en pool, säger Thea. Dagens uppdrag är att foga samman väggar och tak på pepparkaks­huset och pepparkaks­bilen. Till sin hjälp har eleverna en limpistol. För trots att tävlingsbi­dragen egentligen ska vara helt ätbara, tar läraren Pernilla Malmström det säkra före det osäkra och väljer att inte använda brännhett, smält socker som klister. – Socker, aj, säger hon. En grupp elever sitter med själva huskroppen. Pepparkaks­bitarna som ska bli väggar och tak är stora och tenderar att spricka, så limpistole­n används både för att sätta ihop väggarna och för att laga det som går sönder.

En annan grupp har konstruera­t pepparkaks­bilen som ska stå i garaget på bottenplan. En tredje grupp sitter med trapphuset. Och alla samarbetar. Eleverna diskuterar olika möjlighete­r och hjälps åt att hålla och lyfta delarna medan de limmas.

– Det här är en fantastisk samarbetsö­vning, säger Pernilla Malmström.

I morgon är det dags för pepparkaks­husbyggena­s grande finale: garnering.

– Jag har köpt godis och kristyr för 500 kronor, säger hon och ler. Det måste man ju. Pernilla Malmström fick höra talas om tävlingen genom en förälder. Eleverna har tyckt att det har varit jätterolig­t att vara med.

– Den första frågan jag fick var om de skulle få äta huset, säger hon.

Hon tycker att det har fungerat bra att väva in pepparkaks­bakets olika moment i undervisni­ngen. Exempelvis hade eleverna just lärt sig beräkna area, så inför lektionen där de gemensamt skulle beräkna pepparkaks­husets mått fick de öva på liknande uppgifter.

– De tänker inte på att de lär sig massor. En hel del matte och teknik. Det har varit jättenytti­gt. Vad tror de om sina chanser i tävlingen?

– De tror nog att de kommer att vinna, för de frågar hela tiden om vilka priser de kan få. Det är härligt med så självsäkra ungdomar.

Alla vill ju liksom ha en pool.

 ??  ??
 ??  ?? PEPPARKAKS­BIL. Dana Galadi, Danish Ahmad, Chris Joutsem, Timmy Lintala och Danish Shafique visar upp pepparkaks­bilen som ska stå i pepparkaks­garaget.
PEPPARKAKS­BIL. Dana Galadi, Danish Ahmad, Chris Joutsem, Timmy Lintala och Danish Shafique visar upp pepparkaks­bilen som ska stå i pepparkaks­garaget.
 ?? FOTO: PERNILLA MALMSTRÖM ?? SLUTRESULT­AT. Klass 6a byggde ett pepparkaks­hus som mixar ett hus med ”vanlig” höjd med ett höghus. Vi måste börja bygga mer på höjden för att fler ska ha någonstans att bo, är idén.
FOTO: PERNILLA MALMSTRÖM SLUTRESULT­AT. Klass 6a byggde ett pepparkaks­hus som mixar ett hus med ”vanlig” höjd med ett höghus. Vi måste börja bygga mer på höjden för att fler ska ha någonstans att bo, är idén.
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? DIALOG. Wiktor Nowacki, Tyra Hälltorp, Thea Sjölind Ahlvik och Matilda Heurlin pratar ihop sig om bygget.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING DIALOG. Wiktor Nowacki, Tyra Hälltorp, Thea Sjölind Ahlvik och Matilda Heurlin pratar ihop sig om bygget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden