Mitt i Upplands Väsby

Klimatet åter på agendan?

-

När jag skriver detta startar snart det internatio­nella klimatmöte­t i Paris. Då kommer förhoppnin­gsvis klimatet att föras upp på dagordning­en igen, sedan frågan hamnat i skymundan för flyktingkr­isen och IS-terrorisme­n.

De två senare problemen är förstås mer akuta, men har också de en koppling till klimatet på längre sikt. För även om man kan få slut på kriget i Syrien lär flyktingst­römmarna bli allt större i en varmare värld, där torka och översvämni­ngar gör stora landområde­n obeboeliga. Och även om man kan slå ner IS, så finns det risk för att nya aggressiva rörelser uppstår bland människor som förlorat sin utkomst och sitt hopp.

Att hejda uppvärmnin­gen är därför nödvändigt. Parismötet lär inte räcka fullt ut, utan enskilda länder, län, kommuner och individer måste också göra allvar av talet om ett hållbart samhälle. För oss privatpers­oner gäller fem viktiga budord: - att flyga mindre (helst inte alls) - att äta mindre kött (helst inte alls – men framför allt inte nötkött, som orsakar tio gånger mer växthusgas­er per kilo än kyckling)

- att köra mindre bil (helst inte alls – men om det är nödvändigt, bilar som går på el eller biobränsle­n)

- att hellre konsumera tjänster än prylar (och köpa så mycket som möjligt second hand)

- att stödja alla ansträngni­ngar som går åt rätt håll (mejla politiker och myndighete­r och ställa krav respektive heja på när bra åtgärder görs, skriva på upprop, och stötta ideella organisati­oner och initiativ på området).

Ingen kan helt ändra livsstil från en dag till en annan, men alla kan ta några små steg åt rätt håll. Ofta gör det också att man mår bättre – inte bara för att cykling och mindre köttätande är nyttigt, utan för att det känns positivt att möta klimatoron med konkreta handlingar. Visst behöver de största åtgärderna göras på hög nivå, men alla vanliga människor kan ändå hjälpa till och dra sina små strån till stacken!

Ingela Björck

 ??  ??
 ?? FOTO: COLOURBOX ?? BÄTTRE? Det förra, stora klimatmöte­t hölls i Köpenhamn och beskrevs som ett fiasko. Förhoppnin­garna är stora att det går bättre i Paris.
FOTO: COLOURBOX BÄTTRE? Det förra, stora klimatmöte­t hölls i Köpenhamn och beskrevs som ett fiasko. Förhoppnin­garna är stora att det går bättre i Paris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden