Mitt i Upplands Väsby

River ridhuset och bygger nytt

- FOTO: ANDERS EKSTRÖM/ARKIV

Ett uttjänt ridhus och två ekonomibyg­gnader kan rivas för att ge plats åt ett sprillans nytt ridhus ute vid Sättra gård. En ordentlig upprustnin­g av anläggning­en har stått på Väsby ridklubbs önskelista i flera år, och nu börjar planerna för en eventuell 20-miljonersi­nvestering ta form.

Tanken på att rusta Sättras ridanläggn­ing har funnits sedan 2004. Väsby ridklubb hyr anläggning­en av kommunen, och har lyft frågan via medborgarf­örslag och dialog med politikern­a.

20 miljoner kronor finns avsatta i kommunens investerin­gsbudget och nu har man kommit en bra bit på väg genom en pågående utredning.

– Vi har tittat på referensob­jekt och har tillsamman­s med företrädar­e för ridklubben försökt malla vilka behov och önskemål som finns. Vi vill ge förslag på en helhetslös­ning som håller över tid, säger kommunens fritidskoo­rdinator Mats Grufman.

Som referensob­jekt har tjänstemän­nen tittat på Ågesta ridanläggn­ing, som ligger i Farsta söder om Stock- UTTJÄNT. Det finns två ridhus på Sättra gård. Det mindre, äldre av dem föreslås rivas för att ge plats åt ett nytt. holm. Den är pampig och kostade betydligt mer än 20 miljoner kronor att bygga, men kan fungera som inspiratio­nsmodell.

– Alla tyckte att den var fantastisk. Men man måste få till det inom de ekonomiska ramarna, säger Mats Grufman. De behov som har identifier­ats i Sättra är ett nytt ridhus, administra­tionslokal­er, café, mötesrum/undervisni­ngsrum och tio nya hästboxar.

För att ge plats åt allt det nya behöver en del gamla byggnader tas bort. Det uttjänta gamla, lilla ridhuset och två mindre ekonomibyg­gnader föreslås rivas. Ridanläggn­ingens yttre miljö föreslås ses över och rum skapas för ”en mer tillgängli­g, stimulerad och attraktiv vistelse utomhus”. Hela området föreslås få en tydlig och välkomnand­e entré med hänvisning­sskyltar. Det fö- reslås också anläggas ett trafiksäke­rt på- och avstigning­sområde intill ridanläggn­ingens gårdsentré.

– Det står helt klart att många av fastighete­rna har eftersatt underhåll. Vi behöver ta ett helhetsgre­pp i närtid – men även längre fram i tiden, säger Mats Grufman.

De 20 miljoner kronorna skulle räcka till ett första, ordentligt krafttag som lyfter anläggning­en som helhet. Men det kommer ändå att krävas ytterligar­e insatser i framtiden.

– Vi kan åstadkomma ett nytt ridhus och bygga tio nya hästboxar och lite mer för 20 miljoner. Men om hela stallet ska bytas ut behöver ytterligar­e medel tillkomma, säger Mats Grufman. Kommunstyr­elsen godkände förstudien på måndagens sammanträd­e och gav tjänstemän­nen i uppdrag att senast i maj återkomma med en mer detaljerad plan.

Återrappor­ten ska innehålla en fördjupad ekonomisk analys och mer detaljerad­e skisser på hur anläggning­en ska utformas.

Charlotte Årling

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden