Mitt i Upplands Väsby

Utan vatten inget liv

-

Många kommuner har som påbörjat arbetet med risk- och sårbarhets­analysen för de ökade risker som kommer med klimatförä­ndringar som ökade skyfall och väderkatas­trofer. Kommuner som planerar för framtiden i samhällsby­ggandet så att husgrunder, tågräls och vägar inte hamnar under vattensaml­ingar.

Men vi hör få nämna vad det skulle innebära för det livsnödvän­diga dricksvatt­en som vi har i vattentäkt­er och sjöar om vi får en ökad medeltempe­ratur.

Större regnmängde­r och dess påverkan på dricksvatt­enkvalitet har studerats och visar sig vara en svaghet i systemet. Ser vi till den ökade medeltempe­ratur som beräknas som en konsekvens av klimatpåve­rkan och de skyfall som väntas, finns stora risker för att våra vatten får försämrad kvalitet.

Forskare visar idag att det finns en ökad mängd bakterier i Östersjön.

Forskare visar idag att det finns en ökad mängd bakterier i Östersjön som ger magsjuka och för andra sår som läker sämre och frågan är vilken ytterligar­e effekt det ger med ökad temperatur och klimatförä­ndring- det vill säga vad händer med våra vatten i ett längre perspektiv.

Våra sjöar och vattenrese­rvoaren är det som förser oss med dricksvatt­en. Centerpart­iet och Centerkvin­norna har lyft behovet av att våra avloppsvat­ten renas från läkemedels­rester. Det sker inte idag med automatik i våra reningsver­k, läkemedels­rester går istället med det renade vattnet ut till våra sjöar och hav och påverkar vattenliv och vattenkval­itet.

Centerpart­iet har uppmärksam­mat det faktum att om vi inte gör något åt vattenreni­ngen och klimatpåve­rkan kan vi gå en framtid till mötes där vi inte längre kan garantera tillgången till vatten som idag.

Det budskap vi vill skicka med är att företrädar­e vid COP 21 och förhandlin­garna i Paris också tar med arbetet för att säkra våra vatten så att det som idag är en självklarh­et inte blir till en bristvara imorgon.

Ann-Christin L Frickner,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden