Mitt i Upplands Väsby

Finns det någon övre gräns för konsumtion?

-

Finns klimatfråg­an? Eller lever vi i parallella världar, en där allt tuffar på som vanligt och klimatet är en icke-fråga, en annan där världens ledare försöker hitta vägar att stoppa den globala uppvärmnin­gen som hotar framtida generation­ers välfärd?

Ja, känslan blir lätt absurd när jag blädd- rar i en av våra största dagstidnin­gar. Rubrikerna talar sitt tydliga språk. Hör bara ”Black Friday – många svenskar vill ha den stora köpdagen”…som om vi inte shoppade tillräckli­gt redan. Och sedan: ”Krögarna ser fram emot julbordsru­sch – i år är vi ännu hungrigare på julbordets fröjder”… som om vi inte åt tillräckli­gt med kött o fett redan. Och det bara fortsätter: ”Flygexpans­ion med växtvärk – våldsam utbyggnad i Kina”. Ja det är klart att de vill kunna flyga lika mycket som vi. Och Indien är i samma läge, våldsam expansion av flyget där också.

Osökt infinner sig frågan: Finns det någon övre gräns för vår förmåga att konsumera? Och finns det någon förståelse för att vår jord och vårt klimat inte klarar av nio miljarder högkonsume­rande invånare? Och om så är fallet – när tänker vi börja bromsa? Anika Agebjörn

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden