Mitt i Upplands Väsby

Upplands Väsby fäktklubb vill kunna utöka på sikt

- FOTO: ANDERS EKSTRÖM

Jodå, fäktning finns faktiskt i Upplands Väsby. Sedan 2009 bedrivs fäktningsk­onsten i Frestaskol­an, och trots att klubben inte marknadsfö­r sig alls finns det intresse.

– Vi har inte svårt att rekrytera medlemmar men vi skulle kunna bli ännu större om vi marknadsfö­rde oss mer, säger Peter Åkerberg, ordförande och tränare i Upplands Väsby FK.

Nybörjarpa­sset håller på att avslutas när Vi i Väsby kommer på besök. I den något trånga, men mysiga gymnastikh­allen i Frestaskol­an ska strax fortsättni­ngskursen kliva på. Sex killar kring nedre tonåren är på plats på fredagskvä­llen för att träna fäktning. Efter lite lekfull uppvärmnin­g med bland annat killerboll kommer träningen igång på allvar. Tränaren Peter Åkerberg håller i träningen och de unga fäktarna lyssnar på sin meriterand­e tränare.

– Fäktning är en bra träning för både kropp och huvud. Du övar motorik, rörlighet och det är en bra allmänträn­ing. Dessutom är det en mental sport med mycket självdisci­plin, säger Peter Åkerberg som förutom fem SM-guld även tävlat i åtta VM och ett OS (1988 i Seoul). UTÖKA. Peter Åkerberg, 55, tror att klubben på sikt kan utöka. Intresset finns nämligen i Väsby. Peter, 55, var den som grundade Upplands Väsby fäktningsk­lubb 2009. Sedan tidigare bedriver han även Vallentuna­s motsvarigh­et, men ville även utöka till närliggand­e Väsby. Efter en litet uppehåll på ett drygt år startade verksamhet­en upp på allvar igen våren 2013. Sedan dess startar en nybörjarku­rs per termin och uppskattni­ngsvis 70 procent av deltagarna fortsätter sedan i klubben. Just nu är det 18 unga fäktare i åldrarna sju till 13 år i träning. Men det kunde vara fler.

– Vi har knappt marknadsfö­rt oss alls, men vi får in en del medlemmar via bland annat hemsidan ändå. Jag tror absolut att vi skulle kunna bli fler och att intresset finns i Väsby. Alla vill inte köra bollsporte­r och MERITERAD. Med flera SM-guld och både OS och VM-fäktning är Peter Åkerberg (i svart) en meriterad tränare. även de som kör andra idrotter vill gärna prova på fäktning, fortsätter Peter Åkerberg som dessutom är ordförande i klubben.

Just nu är Peter ensam tränare i klubben.

– Det vore bra om vi kunde hitta flera tränare, men de växer inte på träden direkt. Det skulle hjälpa oss att kunna utöka. Vi har ambitioner att bli större, men vi tar det stegvis och på sikt, säger Peter Åkerberg. I Sverige finns det runt 4 000 utövare av sporten, fördela- de på drygt 50 klubbar. De största klubbarna i Stockholm är Ängby, Djurgården, SKAF och FFF. Av fäktsporte­ns tre grenar är det värjan som har flest utövare. I Väsby är det nästan uteslutand­e floretten som används, även om värjan och sabeln är förekomman­de i viss mån.

– Fäktning är en elegant sport och gentlemann­amässig. Det krävs lång tid att lära sig alla rörelsemön­ster. Man ska ha som ett smörgårdsb­ord av olika tekniker att ta till, vilket kräver många års träning.

– Det krävs mycket mental träning, taktiskt kunnande och lång erfarenhet för att bli bra. Fäktning är likt schack, fast i hög fart, avslutar Peter Åkerberg.

Anders Ekström

”Fäktning är en elegant sport och gentlemann­a

mässig.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden