Mitt i Upplands Väsby

D

-

en andra advent 1975 invigdes Vilunda kyrka. I ett växande Väsby hade Hammarby församling­s kyrka, Hammarby kyrka, blivit avlägsen i förhålland­e till där människorn­a bodde och levde.

– Man kände att man behövde en mer central byggnad som skulle ligga mitt i byn, därför lät man bygga Vilunda kyrka, säger Cecilia Strömmer, kyrkoherde i Vilunda kyrka. Till skillnad från församling­ens andra kyrka fick man nu en modern byggnad med arkitekton­iska huvudlinje­r som kan dateras till 3 000 år före Kristus. Den kvadratisk­a samlingssa­len med ljusinsläp­p på båda sidorna är inspirerad av fynd efter det äldsta kulturfolk­et, sumerernas, byggnader. Innertaket fylldes av lampor för att symboliser­a en stjärnhimm­el och till golv, altare och dopfunt användes italiensk marmor. Men främst av allt var ändå den nya placeringe­n och allt vad den innebar.

– Det viktigaste med att vara kyrka är inte byggnaden utan att vara en del av en gemenskap. Det är där människor hittar sin glädje och trygghet. Så att alla får känna att man blir sedd och har en plats, säger Cecilia Strömmer.

– Jag tror att det är jättevikti­gt att kyrkan är där människor lever sin vardag och det är det som är så bra GEMENSKAP. Enligt Cecilia Strömmer är det viktigaste med kyrkan att vara en del av en gemenskap. NÄRA. Vilunda kyrka byggdes för att ligga nära där människorn­a bodde och levde. med den här kyrkan, att vi finns här för alla som bor och vistas här. Det blir en naturlig mötesplats. Med 12 000 församling­smedlemmar är Hammarby församling Upplands Väsbys största församling som trots tappat medlemsant­al är en viktig del av mångas liv.

– Även om svensken kan- ske inte längre går i kyrkan lika ofta har kyrkan väldigt högt förtroende. Man förväntar sig att vi ska möta upp vid livets stora stunder. När man får barn, gifter sig eller förlorar sina nära. Vilket vi gör, vi finns till för människan genom hela livet. Till andra advent kommer kyrkan att fira 40-årsjubi-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden