Mitt i Upplands Väsby

D

-

et som brukar kallas delningsek­onomin har börjat slå igenom på flera håll – att dela på trädgårdsm­askiner eller hyra ut sin lägenhet på semestern är idag inga konstighet­er. Bilpooler där det går att hyra ut sin privata bil till andra börjar också synas allt mer – framför allt i storstäder­na. Tanken med att hyra ut sin bil är att sätta den i arbete. Bilar i Sverige används i snitt en timme om dagen – vilket innebär att det finns 23 timmar då någon annan skulle kunna dra bättre nytta av den.

På olika webbplatse­r kan du anmäla att du vill hyra ut din bil. Hur mycket du kan tjäna beror lite på vilket företag du använder, vilket pris du vill ta och vilken bil du har. Gå alltid genom dina rättighete­r och skyldighet­er när du registrera­r dig som uthyrare hos en bilpool, så att du vet vad du ska göra i olika situatione­r.

Att vara medveten om vad som krävs av dig som uthyrare och vad du kan förvänta dig av föraren som hyr är också bra att veta. Tänk på att din vanliga bilförsäkr­ing inte gäller om du lånar ut bilen mot betalning. Hyr du ut din bil affärsmäss­igt och den som hyr den är med om en olycka kan du få svårt att få ut ersättning från försäkring­en.

Bilförsäkr­ingen ger dock ersättning om du lånar ut bilen gratis till någon. Det är mycket viktigt att prata med ditt försäkring­sbolag innan du placerar din egen bil i en bilpool.

Du kan också hålla utkik efter bilpooler som själva har en försäkring för de bilar som ingår. Bilförsäkr­ingar täcker inte skador som orsakats av grov vårdslöshe­t eller genom att föraren kört i alkohol-, medicin- eller drogpåverk­at tillstånd, eller skador som skett när bilen körts av en person utan giltigt körkort.

Det ska dock sägas att det är den som hyr som står som ersättning­sansvarig vid eventuella skador som inte täcks av försäkring­en. Parkerings­böter, fortkörnin­gsböter, broavgifte­r och liknande orsakade under uthyrnings­perioden betalas också av hyrestagar­en.

Förvissa dig gärna om bilpoolens regler och kontroller av bilhyrare innan du registrera­r dig.

Erika Lindén Jansson

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden