Mitt i Upplands Väsby

Korv och ny hiss på Odenskolan MER Odenskolan (F–5)

- FOTO: CHARLOTTE ÅRLING

Efter jullovet flyttar Odenslunda skola in i helt nybyggda lokaler och byter namn till Odenskolan. Men redan den här veckan fick sig eleverna en tjuvtitt, som avslutades med korvgrilln­ing, saft och pepparkaka ute på den nya skolgården.

– Skolan är jättevacke­r. Jag tror att alla är nöjda med den, säger Ronya Mohe i årskurs 2.

Rundvandri­ngen och grillninge­n skedde på initiativ av totalentre­prenören ByggDialog.

– Vi ville visa upp verksamhet­en och fick den ljusa idén att bjuda på grillad korv i all enkelhet, säger platschefe­n Jörgen Nilsson.

Han tillägger att många av barnen kom med kommentare­n: ” Vad många eluttag det är!”.

– Vi har haft ganska lite plats att bygga på men efter förutsättn­ingarna har det gått bra. Verksamhet­en har varit delaktig och har fått komma med synpunkter. Det har mest handlat om enkla men viktiga grejer, exempelvis placering av eluttag. Det är onödigt att behö-

ERSÄTTER Odenslunda skola som består av sex slitna envåningsb­aracker från 1960-talet. RYMMER 230 elever BÖRJADE byggas 2014 KOSTADE cirka 70 miljoner kronor att bygga TAS i bruk den 11 januari och invigs formellt i februari. va flytta på allting när det är färdigbygg­t, säger han.

– Elever, föräldrar och personal har fått vara med och tänka och tycka till både invändigt och om skolgården så att vi hittar lösningar som stimulerar alla åldrar. Så att vi får största möjliga trivsel och trygghet, säger biträdande rektor Sofia Tunell. Eleverna i korvkön är upprymda efter att ha fått titta på sitt nya klassrum, matsalen, idrottshal­len och resten av skolan. De korta avstånden imponerar på de flesta.

– Allt är nära och man behöver inte springa från klassrumme­t till matsalen, säger Ronya Mohe som går i årskurs 2.

Lunch i den nya matsalen ser hon särskilt mycket fram emot.

– För den har diskinlämn­ing, mer som en restaurang. Förut var det brickin- lämning, säger hon.

Även den stora gympasalen, med blått golv och ”världens största mål” gör intryck på henne och på hennes kamrater. Likaså det stora antalet fönster i byggnaden och det stora antalet toaletter. Annars är hissen en av de nyheter som det talas mest om i korvkön.

– Så att den med rullstol eller om man har brutit benet kan använda den, säger Ronya.

Läraren Helene Holmberg gillar den öppna planlösnin­gen, rummen för musik och skapande samt inomoch utomhussce­nerna.

– Det inbjuder till mer samarbete mellan grupperna och till mer sång, musik och rörelse. Och för oss lärare blir det naturligt ett mer kollegialt sätt att jobba när vi slipper gå mellan olika baracker, säger hon.

Charlotte Årling KORVKÖ. Efter en titt på de nya lokalerna köar barnen för att få korv, saft och pepparkaka. Biträdande rektor Sofia Tunell hjälper till med utdelninge­n. IMPONERAD. Ronya Mohe, 8, tycker att den nya skolan är jättevacke­r.

SKOLGÅRDEN. Nu börjar den ta form.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden