Mitt i Upplands Väsby

Svårt hitta mark för ny brandstati­on

- FOTO: BRANDKÅREN ATTUNDA/PRESSBILD FOTO: CHARLOTTE ÅRLING/ARKIV

Sigtuna, Järfälla och Knivsta har fått nya brandstati­oner och den i Upplands-Bro genomgår en upprustnin­g. Projekteri­ng och planering pågår för fullt för Sollentuna­s nya brandstati­on som ska stå klar 2018. Men Väsby får vänta ytterligar­e några år på en ny station.

– Vi har ännu inte kunnat lösa tomtfrågan, säger Ida Texell, förbundsdi­rektör för Brandkåren Attunda.

I Sollentuna har placeringe­n av den nya brandstati­onen just blivit klar. Den nuvarande stationen ligger nära Norrvikens IP. Den nya stationen ska ligga vid OKQmacken i Häggvik. Processen har förenklats av att det har funnits flera alternativ till lokaliseri­ng och att marken ägs av kommunen. Invigninge­n planeras till 2018.

Även Väsby ska få en ny brandstati­on, och tanken är att projekteri­ngen ska vara igång när Sollentuna­s station invigs. Väsbys nuvarande station ligger nära Smedbys återvinnin­gscentral, i hyrda lokaler. Den nya stationen ska byggas upp från NYA STATIONER. Brandkåren Attundas förbundsdi­rektör Ida Texell (här med direktions­ordförande Ibrahim Khalifa t.v) har två nya brandstati­oner på gång i Sollentuna respektive Väsby. grunden och ägas av brandkåren, men problemet är lokaliseri­ng.

– Vi vill bygga en ny brandstati­on på en ny lämplig plats, men har ännu inte kunnat lösa tomtfrågan. Grunden till detta är att vi 2014 gjort en analys om var och om vi behöver ha brandstati­oner. Vi har därmed både prövat och utvärderat placering och behov av eventuella brandstati­oner inom området och analysen (som bland annat tog hänsyn till körtider med mera) visade att invånarna i områ- det är i behov av service, säger förbundsdi­rektör Ida Texell i ett mejlsvar. Problemet med Väsby är att det är svårt att hitta en ledig markyta som lämpar sig för en brandstati­on. Förutom markägarfr­ågan handlar det IDAG. Väsbys brandstati­onen ligger i korsningen Smedbyväge­n/Stockholms­vägen. också om utryckning­stiden.

– Vi har satt kravet till att vi ska komma fram på tio minuter inom tättbebygg­t område, så att vi kan respondera på hjärtstopp, trafikolyc­kor, bränder och annat som vi kan hjälpa till med, säger Ida Texell.

Ida Texell lyfter dock fram brandkåren­s förebyg- gande arbete som minst lika viktigt för ett olycksfrit­t samhälle.

– Det behöver inte brinna i din bostad för att vi ska hjälpa dig, vi arbetar aktivt med hembesök, uppsökande verksamhet, med skolor, hemtjänst och kommun och samarbetsp­artners, säger hon.

Charlotte Årling

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden