Mitt i Upplands Väsby

Händerna som griper efter makten

Moderatern­as opposition­sråd i Upplands Väsby måste vara beredd på att ta över som ordförande i kommunstyr­elsen efter nästa val – som kanske inte alls dröjer till 2018. Frågan är om den unge och oprövade efterträda­ren till avgående Per-Erik Kanström är jus

-

Han är ung, tycker att Mathias Bohman (S) är en trevlig kille och vill inte låsa fast sig vid några mål om att ha lägst kommunalsk­att.

Han kommer från Norrbotten, föredrar öl öl framför vin och skrev sig på en adress i Upplands Väsby i måndags. Och han vill ha makten i vår kommun. Vem är det egentligen vi pratar om?

Du är så gott som totalt okänd för de allra flesta Väsbybor. Så, vem är du egentligen?

– Kanske är jag det. Men jag är flitig i Politiken i Väsby (en populär Facebookgr­upp, reds. anm.) i alla fall, så några känner nog till mig. Och jag har varit runt och knackat dörr, om inte överallt så i stora delar av Väsby.

– Det där är frågan jag får på varje anställnin­gsintervju. Jag är från Norrbotten ursprungli­gen men har bott i Stockholm i 11 år. Jag har en bakgrund som kommunikat­ör, har ingenjörss­tudier bakom mig och även statsveten­skap. Jag har varit politiskt engagerad i sju år. Varför tackade du ja till att bli opposition­sråd för M? Det går ju att säga nej också.

– Det är en fantastisk möjlighet att få driva moderat politik, som jag tror kommer att göra Sverige och Väsby bättre. Vilka personliga egenskaper gör dig lämpad att eventuellt få ta över det mycket stora ansvaret att leda kommunen?

– Egentligen är det någon annan som ska dra det... Men jag har en djup förankring i de moderata värderinga­rna och har bra kontakt med partiet och med resten av Alliansen. Du är 31 år. Är du för ung och oerfaren för att eventuellt blir ordförande i kommunstyr­elsen?

– Det tror jag inte. Se på Ebba Busch Thor, kan hon ha varit 24 år när hon blev kommunalrå­d. Så, så ung är jag inte. Och det finns väldigt många kompetenta mäniskor med stor erfarenhet i vår partigrupp. Jag känner mig lugn och trygg med att det finns mycket erfarenhet att ösa ur om jag behöver det. Du är ju inte bunden av Per-Erik Kanströms linje i olika frågor på samma sätt som han själv var. Kommer väljarna att få se något nytt vad gäller exempelvis projektet Ett lärande Väsby, som än så länge är blockövers­kridande?

– Det vill jag inte uttala mig om riktigt än. Men jag känner att det är viktigt att hålla fast vid den inslagna linjen i skolfrågan, särskilt i den. I takt med att förutsättn­ingarna förändras får vi se, men just när det gäller Ett lärande Väsby är det viktigt att hålla fast vid det arbete som pågår. Om du hade fått rösta i frågan om Väsby sjöstad, hur hade du röstat?

– Ja. Som sagt, tidigare utfästelse­r om att följa resultatet i folkomröst­ningen är inte dina. Kan frågan få nytt liv på något sätt?

– Det är ju ändå Väsbyborna­s vilja, man får respektera det oavsett om jag är bunden av Per-Erik Kanströms löften eller inte. Sedan betyder inte det att det är helgad mark, ”nu ska vi inte göra någonting där”. Så det kan komma något nytt, men inte i den formen som fanns?

– Vi får se. Vad tycker du om Mathias Bohman (S), som har jobbet som du vill ha.

– Det är en trevlig kille. Vissa kommuner, exempelvis Solna, har en uttalad politisk målsättnin­g att ha lägst eller näst lägst kommunalsk­att i landet. Hur ser du på ett sådant mål?

– Att sätta upp sådana mål är att låsa sig. Vi måste se vilka förutsättn­ingar vi har. Skatten ska vara låg, men det behövs skatteintä­kter för att finansiera vår gemensamma välfärd. För att sitta i fullmäktig­e måste man vara skriven i kommunen. Det är du inte?

– Nej, jag bor i stan. Men jag blir inneboende i Upplands Väsby i morgon (läs: i måndags). Och jag och min sambo tittar frenetiskt på Hemnet. Aha. Var har ni tänkt att bo?

– Gärna naturnära. Jag gillar att springa. Det finns ju en hel områden i Upplands Väsby där M fick en lägre andel av rösterna än i andra områden. Varför inte bo i Smedby?

– Jag tittar inte på väljarunde­rsökningar när jag väljer var jag ska bo. Har du begått några brott?

– Nej. Verkligen? Inte ens snatteri?

– En chokladkak­a när jag var 11-12 år? Men jag blev inte påkommen. Inga skelett alls? Konkurser, skatteskul­der?

– Nej. Men jag vet ju inte hur känt det här blir (Vi i Väsbys publicerin­g, reds. anm.). Kanske kommer någon gammal flickvän och tycker att jag är en luspudel eller något. Mats Hedström

”Jag tittar inte

på väljarunde­rsökningar när jag väljer var jag

ska bo.”

 ??  ??
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? FORTSÄTTER. Ommöblerin­gen inom Alliansen fortsätter. Oskar Weinmar tar över efter Per-Erik Kanström (M).
FOTO: MICHAEL FOLMER FORTSÄTTER. Ommöblerin­gen inom Alliansen fortsätter. Oskar Weinmar tar över efter Per-Erik Kanström (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden