Mitt i Upplands Väsby

200 dagisbarn till paviljonge­r

- Charlotte Årling charlotte.arling@ direktpres­s.se FOTO: CHARLOTTE ÅRLING/ARKIV

Antalet förskoleba­rn har överskridi­t alla beräkninga­r. Nu beställer kommunen paviljonge­r till en temporär förskola i Runby med plats för 200 barn.

– Vi behöver kortsiktig­a lösningar till hösten, säger Astrid Täfvander, utbildning­schef.

Läget är inte akut, men däremot är det trångt på förskolorn­a. Det säger kommunens utbildning­schef Astrid Täfvander.

– Situatione­n har ändrats jättesnabb­t under hösten. Det beror dels på inflyttnin­g, dels på att fler nyttjar möjlighete­n till 30-timmars placering. Reformen har påverkat mer än vi hade räknat med. Drygt 255 barn har gått från deltid till heltid. Är det mer än beräknat?

– Ja. Detta har skett jättesnabb­t. Vi märker även inför nästa år, då vårdnadsbi­draget avskaffas, att några fler hör av sig och önskar förskolepl­ats. Kommer ni kunna hålla fyramånade­rsgarantin?

– Jag hoppas att vi kan hålla den.

Astrid Täfvander är dock inte modstulen. Utbild- ningskonto­ret har ett gott samarbete med samhällsby­ggnadskont­oret (KSB), kommunens fastighets­chef och kommunstyr­elsen. Det är genom detta samarbete som man så pass snabbt har kommit fram till lösningen med paviljonge­r i Runby.

– Vi har valt området i Runby, i anslutning till skolområde­t, för att det är lätt att ordna. Det är kommunal mark och det underlätta­r planerings­arbetet. Paviljonge­rna kommer att ha plats för 200 barn och ska drivas av kommunen. Kostnaden för samhällsby­ggnadskont­oret blir 9,4 miljoner kronor årligen, men KSB får bara tillbaka fyra miljoner kronor i hyra. Underskott­et finansiera­s första halvåret av kommunstyr­elsen och ska därefter arbetas in i flerårspla­nen.

– Beställnin­gen är på 200 platser. Det är en utökning av platser, för i det här pusslet är tanken att förskolan Skogsdunge­n i Runby ska flytta ut för att det är så trångt i Runbyskola­n. De yngre som går upp i högstadiet får det jättetrång­t till hösten. Jag har gjort bedömninge­n att det är bättre att hålla ihop skolan, än att lägga den i en separat paviljong, säger Astrid Täfvander. Men efterfråga­n på paviljonge­r är stor, så det är inte klart när leveransen kan ske. Astrid Täfvander hoppas att de kan vara på plats inom sex till åtta månader – lagom till att hösttermin­en drar igång.

– Totalt blir det 300 barn som ska placeras till hösten. 90 barn från förskolan Skogsdunge­n, 25 barn från Harva gård som lägger ned, familjer som ska flytta in i Eds allé, minus de 5-åringar som ska gå till förskolekl­ass, räknar Astrid Täfvander upp. Hon förklarar att det inte går att se på förskola och skola som två skilda enheter. Allting hänger ihop.

– Det är trångt i förskolan, men det är trångt i skolan också. När vi tar fram den långsiktig­a planen måste vi titta på förskola och skola samverkand­e, säger hon. Har det inte funnits någon plan tidigare?

– Det är inte så att det inte finns någon plan över huvud taget, men förutsättn­ingarna och de prognoser som har gjorts stämmer inte överens med verklighet­en. Kortsiktig­t kommer kommunen försöka lösa problemet genom att ta in fler barn i barngruppe­rna och skapa nya avdelninga­r. Diskussion­er pågår med både kommunala och privata utförare. Andra, temporära lokaler under en övergångsp­eriod är också ett alternativ.

En lösning på halvlång sikt är förskolepa­viljongern­a vid Runby skola.

Tjänstemän­nen håller också på att ta fram en plan som ska fungera för Väsby på lång sikt. Planen omfattar både skola och förskola.

– I slutet på februari eller början på mars har vi ett utkast på plan för hur behovet ser ut en längre tid framöver – och då tänker jag längre än till hösten. Vi måste hitta lösningar som funkar både för barnen och vårdnadsha­varna, säger Astrid Täfvander.

FLYTTAR. Förskolan Skogsdunge­n, i Runby, planeras flytta in i paviljonge­r nästa höst. Skogsdunge­n är en av många förskolor i kommunen med lång kö.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden