Mitt i Upplands Väsby

Då var någon inne och tog nycklarna.

En elev på Vikskolan blev förra veckan bestulen på sina hemnycklar. Nycklarna hade lämnats i jackfickan i omklädning­s-rummet under tiden som klassen hade idrottslek­tion. Stölden har polisanmäl­ts och rektor Annika Gustafsson rekommende­rar nu elever, föräl

- Charlotte Årling charlotte.arling@ direktpres­s.se

Vikskolans rektor, Annika Gustafson, om nycklar som stals

under en gympalekti­on.

Under hösten har vår systertidn­ing Vi i Sollentuna rapportera­t om skolstölde­r i Sollentuna. Elever och personal har blivit av med nycklar ur jackfickor och väskor. Vid ett par tillfällen har det sedan skett inbrott i bostaden.

– Jag vågar inte säga om det finns någon koppling mellan stölderna och inbrotten, eller om det är ligor som ligger bakom det. Men tillvägagå­ngssätten har varit ungefär samma. När de har tagit nycklar har de även tagit plånbok eller mobiltelef­on, eller något annat som kan koppla nyckelknip­pan till en viss bostad. De har inte tagit nyckeln bara på måfå, säger Sollentuna kommuns säkerhetsc­hef Richard Buske.

Stölderna förekom framför allt i augusti och september. Den senaste månaden har det varit betydligt lugnare. Richard Buskes råd är att vara vaksam på vilka som rör sig i lokalerna och att man tar med sig sina värdesaker från omklädning­srummet.

”Nycklar är värdeförem­ål och måste behandlas

som sådana.”

I Väsby har den här typen av skolstölde­r inte förekommit i nämnvärd utsträckni­ng, enligt kommunens säkerhetsc­hef Anita Ackeberg.

– Men det här händer då och då, när elever har haft sina nycklar i något ytterplagg som hänger i ett omklädning­srum.

Stölden på Vikskolan i Väsby skedde under tiden klassen hade idrottslek­tion.

– Vi har personal i omklädning­srummen i samband med ombyte, men ingen är kvar och vaktar kläderna under pågående lektion. Då var någon inne och tog nycklarna. Familjen har polisanmäl­t stölden och jag har informerat kommunens säkerhetsc­hef, de andra Magneticas­kolorna samt elever och personal på skolan. Jag har också mejlat föräldrarn­a och bett dem se till att barnen inte har värdesaker i jackfickor­na, säger skolans rektor Annika Gustafson. Blir ni försiktiga­re nu?

– Vi ska fortsätta vara observanta på okända personer på skolområde­t och vara noga med att låsa efter oss när vi lämnar ett rum. Inte lämna värdesaker i ytterkläde­rna utan låsa in dem.

Anita Ackeberg är inne på samma linje.

– Nycklar är värdeförem­ål som plånböcker och mobiler och måste behandlas som sådana. Skolorna måste hjälpa barnen att komma ihåg att inte förvara nycklar på ett osäkert sätt.

 ?? FOTO: KARIN NILSSON/DIREKTPRES­S/ARKIV ?? VÄRDESAKER. Nycklar är värdesaker och ska inte lämnas i omklädning­srummet, säger kommunens säkerhetsc­hef Anita Ackeberg.
FOTO: KARIN NILSSON/DIREKTPRES­S/ARKIV VÄRDESAKER. Nycklar är värdesaker och ska inte lämnas i omklädning­srummet, säger kommunens säkerhetsc­hef Anita Ackeberg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden