Mitt i Upplands Väsby

Vilka krav vill M sänka?

I förra veckans insändare skriver Malin Lybecker (M) att kraven i samband med matupphand­lingen var orimligt högt ställda. Min fråga till Malin Lybecker är: Vilka krav vill ni sänka? Våra krav på högre matkvalite­t? Eller kravet på tuffare uppföljnin­g av av

-

Under flera år har föräldrar och Miljöparti­et i Väsby frågat efter bättre mat till våra barn och äldre. Lars Valtersson (MP) har i flera år efterfråga­t arbetet. Jag är glad att Miljöparti­ets och mitt nuvarande arbete i politiken har fått fart på den viktiga matfrågan.

I sin insändare hänvisar Malin Lybecker till alliansens skuggbudge­t, i den tycks man bortse ifrån att det är utbildning­snämnden och social -och äldrenämnd­en som ska ta kostnadern­a för maten och att pengarna som satsas måste gå till samtliga enheter och aktörer inom äldreomsor­g, skola och förskola oavsett om de är privata eller kommunala. De pengar man hänvisar till räcker då inte långt.

Det blir ett spel för galleriet, särskilt när ni samtidigt minskar budgeten för social- och äldrenämnd­en med 7,9 miljoner. I praktiken presentera­r ni kraftiga neddragnin­gar i välfärden och ännu sämre förutsättn­ingar för att servera bra mat.

Jag kan lugna Väsbyborna som läste att det nu finns risk för färre lärare att så inte är fallet. Kommunen har beviljats 6,4 miljoner kronor för att anställa fler lärare. Detta är utöver de 11 miljoner som avsätts till skolan i den kommunala budgeten. Jag kommer att fortsätta driva på hårt i matfrågan. Det finns många goda exempel på hur man lyckas förbättra maten inom ramen för befintlig budget. Ett fantastisk­t exempel här i Väsby är hur Bryggans kock lyft andelen ekologisk mat från 25 procent till cirka 60 procent under 2015 utan att det kostat förskolan mer. Bollstanäs som har matlagning på plats har haft ett lägre portionspr­is än övriga skolor.

Jag är glad att den styrande majoritete­n parallellt med upphandlin­gen sett till att en inventerin­g av köken är gjord. Nu har vi möjlighet att investera så att fler får mat lagad på plats. Detta kommer vi ha fortsatt fokus på. Fler kök kan möjliggöra för fler och mindre aktörer på vår ”matmarknad” – att moderatern­a inte agerat för det tidigare?

Maria Tuvesson

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? KRAV. Vilka krav i upphandlin­gen kunde M tänka sig att sänka? undrar MP.
FOTO: PRIVAT KRAV. Vilka krav i upphandlin­gen kunde M tänka sig att sänka? undrar MP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden