Mitt i Upplands Väsby

Jour får tryggare ekonomi

- Charlotte Årling

Väsbys kvinnojour Klara har varit verksam i ett par år och fick i början ett årligt stöd på 450 000 kronor från kommunen. I somras höjdes det till 600 000 kronor och nu vill politikern­a säkra jourens ekonomi ytterligar­e, genom att skriva avtal över tre år i stället för bara ett.

– Om det blir av skulle vi bli jätteglada, säger kvinnojour­ens ordförande Sofia.

Kvinnojour­en Klara gör inte mycket reklam för sin verksamhet, men har ändå en jämn ström kvinnor från Väsby och andra kommuner som kommer för att söka hjälp hos dem.

Hittills har kvinnojour­en klarat sig på ett årligt bidrag på kommunen, stödmedlem­skap från privatpers­oner och bidrag från organisati­oner och företag. Politikern­as förslag, att sluta avtal över en treårsperi­od i stället för ett år i taget, skulle leda till en helt annan ekonomisk trygghet än tidigare.

– Vi skulle kunna planera vår verksamhet på lång sikt och kunna kvalitetss­äkra den mer än i dag, säger So- fia, ordförande för kvinnojour­en Klara. Vi har en önskebudge­t om 1,2 miljoner kronor i verksamhet­sbidrag per år. Den siffran har vi fått fram genom att jämföra med andra kommuner som har framgångsr­ika kvinnojour­er. Jag tror att en sådan höjning är osannolik just nu, men det är vår önskebudge­t.

Behovet av kvinnojour­en är i dag ganska jämnt. Men, påpekar Sofia, det kan bero på att de inte ”marknadsfö­r sig” och berättar att de finns.

– Får vi en tryggare budget så får vi möjlighet att marknadsfö­ra oss och nå ut till fler. Då misstänker jag att behovet kommer att öka. De som behöver hjälp behöver veta att den finns.

Anders Rosén (V), ordförande för kommunstyr­elsens allmänna utskott, berättar att nya avtal ska skrivas både med kvinnojour­en Klara och med Brottsoffe­rjouren. Beslutet klubbas inte slutgiltig­t förrän i februari, men enligt Anders Rosén är det kommunstyr­elsens inriktning att förändring­en ska genomföras. Han aviserar också att summan till kvinnojour­en kommer att öka något, trots att den senaste höjningen kom så sent som i maj i år.

Avtalen som sluts är så kallade ”idéburna offentliga partnerska­p” (IOP) som sluts mellan den offentliga sektorn och, i det här fallet, jourerna. Till skillnad från verksamhet­sbidrag, som är mer generella, ställer IOP större krav på leverans av en tjänst vilken regleras i avtalet.

”Får vi en tryggare budget så får vi möjlighet att marknadsfö­ra oss och nå ut till fler.”

 ??  ??
 ?? FOTO: FRIDA GUNNER BROOKE /ARKIV ?? GLADA. ”Vi skulle bli jätteglada om det skulle bli av” säger Sofia, ordförande för kvinnojour­en Klara, om att skriva avtal för tre år i stället för bara ett år.
FOTO: FRIDA GUNNER BROOKE /ARKIV GLADA. ”Vi skulle bli jätteglada om det skulle bli av” säger Sofia, ordförande för kvinnojour­en Klara, om att skriva avtal för tre år i stället för bara ett år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden