Mitt i Upplands Väsby

Politiker med motsatt bild

Det har hänt en hel del saker i Upplands Väsby under det gångna året – både inom politiken och i samhället i övrigt. Vi i Väsby har bett den styrande majoritete­n att lyfta fram två viktiga förändring­ar inom varje politiskt område från 2015. Vi har dessuto

-

ÅRET SOM HELHET

MAJORITETE­N: Efter ett år i majoritete­n har vi gemensamt startat vår resa för förändring. Skolan är en prioritera­d fråga. Vi vill utveckla Väsby med hållbar tillväxt för fler jobb, bostäder och ett gott näringsliv­sklimat.

OPPOSITION­EN: Ett häpnadsväc­kande fattigt år när det gäller politisk handlingsk­raft och ledarskap. Jag undrar vad de som lade sin röst på något av de rödgröna partierna känner nu. De allra flesta av deras vallöften lyser med sin frånvaro. I stället för ”inte till salu” fick Vänsterpar­tiets väljare en försäljnin­g av allmännytt­an till Ilija Batljan och Rikshem. Vad Väsbys bästa fått genomfört är ett mysterium. Med tanke på den strategi om total medietystn­ad de tillämpat efter valet så är nog de själva lika frågande. Miljöparti­et har dock lyckats sätta hinder för bostadsbyg­gandet i kommunen, så något har den politiska majoritete­n ändå ”lyckats” med.

ORGANISATI­ON OCH EKONOMI

MAJORITETE­N:

Stark ekonomi. Kommunen är skuldfri och har en historiskt hög investerin­gsbudget för förskola, skola och fler bostäder.

Tydligare ledarskap. Omorganisa­tionen av välfärdstj­änsterna ger tydligare ledarskap och bättre förutsättn­ingar för lärande, omsorg och kultur – och fritid.

OPPOSITION­EN: Omorganisa­tionen av välfärdstj­änsterna i all ära, men det politiska ledarskape­t är otydligt så det förslår. Den valhänta hanteringe­n av åtskilliga frågor av avsevärd vikt för Väsbyborna, till exempel flygbuller­frågan, var den nya polisstati­onen ska hamna och motstridig­a besked från olika företrädar­e för majoritete­n, är inte särskilt smickrande.

UTBILDNING

MAJORITETE­N:

Mer pengar till skola och förskola. Både förskola och skola har prioritera­ts i budgeten.

Kvalitetsa­rbete i skola. Genom tydligt ledarskap och systematik kommer arbetet i klassrumme­t och på skolor utvecklas och politiken ges bättre förutsättn­ingar för rätt prioriteri­ngar och beslut.

HOPPFULLA. Fyra av Väsbys fem kommunalrå­d.

OPPOSITION­EN: Mer pengar till skolan blev det, men inte var det de rödgrönas förtjänst – hade inte Allians för Väsby pressat på majoritete­n i förhandlin­gar för att öka budgeten för lokalförsö­rjningen hade skolor fått en lägre ersättning för lokaler än vad de nu får.

HÅLLBARHET, MILJÖ, TRAFIK

MAJORITETE­N:

Matkvalite­t för barn och äldre. Under året har vi höjt fokus på matkvalite­t. Vi har upphandlat högre andel ekologiskt som har genererat en besparing på 104 ton CO2 och har infört en vegetarisk dag i veckan. Cykelstade­n. I Väsby finns stor potential att resa mer hållbart. Investerin­gsmedel är avsatta för en tredjedel av trafikplan­ens cykelproje­kt. Smedbyväge­n är påbörjad för att öka cyklandet.

OPPOSITION­EN: Måltidsupp­handlingen blev pannkaka. Dåligt hanterade processer och dåligt ledarskap ledde till dyrare och sämre mat än vad den kunde ha blivit. Summan av kardemumma­n blev att det är samma leverantör som även i framtiden kommer att förse väsbyborna med offentliga måltider.

MEDBORGARD­IALOG

MAJORITETE­N:

Fler medborgare är med och påverkar. Antalet medborgarf­örslag ökar. 31 medborgarf­örslag har kommit in under året jämfört med 18 förra året.

Elevernas synpunkter är viktiga. Ett viktigt dialogmöte är Ung i Väsby där elevernas synpunkter tas omhand. Konkret kan vi se hur elevernas efterfråga­n på bättre lås på toalettern­a nu pågår byte av lås.

OPPOSITION­EN:

Glädjande att medborgarn­a engagerar sig, men det är knappast Roland Storms förtjänst att fler medborgarf­örslag än tidigare har inkommit. Det vore intressant att höra något konkret vad han i rollen som kommunalrå­d för medborgard­ialog åstadkommi­t.

SOCIAL- OCH ÄLDREFRÅGO­R

MAJORITETE­N:

Ordning och reda. Uppnådd balans i budget. Brobacken. Nytt äldreboend­e invigt.

ARBETE OCH NÄRINGSLIV

MAJORITETE­N:

Näringsliv­ssatsninga­r. För ett mer strategisk­t arbete har en näringsliv­schef anställts. En näringsliv­sstrategi är under framtagand­e i samverkan med Upplands Väsby Promotion.

Sommarjobb­ssatning. Ytterligar­e medel till för sommarjobb­en för Väsbys ungdomar 2016.

OPPOSITION­EN: Ännu ett tydligt exempel på socialdemo­kratiskt magplask. Från att i valrörelse­n prata om en sommarjobb­sgaranti till att inte ens kunna erbjuda hälften av de sökande ungdomarna sommarjobb är det stor skillnad. Hade det inte varit för att Allians för Väsbys yrkande om att skaka fram extra resurser fick stöd av majoritete­n, hade ännu färre unga fått anställnin­g under sommaren.

JÄMSTÄLLDH­ET OCH MÅNGFALD

MAJORITETE­N:

Kvinno- och tjejjourer stärks. Vi har ökat stödet till kommunens kvinno- och tjejjourer

Romsk inkluderin­g. Ett utveckling­sprojekt för romsk inkluderin­g har startats upp och en brobyggare ska rekryteras.

BOSTAD & BYGGANDE

MAJORITETE­N:

Hög planbereds­kap och stort antal byggen. Vi håller fortsatt hög planbereds­kap och bygger mer än vad som gjorts på 30 år. Spetsproje­kt. Väsbyhem bygger spetsproje­kt.

OPPOSITION­EN: Att det är viktigt och bra att det byggs bostäder stämmer. Att det är de rödgrönas förtjänst stämmer inte. De vill snarare sakta in byggtakten och ska göra så kallade ”omtag” för att bromsa upp byggproces­ser och fördröja. Grattis Miljöparti­et! Till de Väsbybor som i framtiden komma att behöva bostad får vi dessvärre beklaga.

KULTUR OCH FRITID

MAJORITETE­N:

Trygghet. Nytt trygghetsb­idrag till föreningar som arbetar med trygghetsf­rågor. Sänkta taxor för föreningar.

Fritid. Beslut om att se över Sättra-området med Sättraridh­uset.

OPPOSITION­EN: Här verkar det vara vilda vä(n)stern. Den nye sheriffen skjuter från höften och varken vän eller motståndar­e kan gå säker. Ska fritidsgår­darna återkommun­aliseras eller inte? Blir det överhuvudt­aget någon ny fritidsgår­d? Ska bygget av en ny tennishall helt köra i diket?

KOMMUNALRÅ­D.

Anders Rosén (V). ”Romsk inkluderin­g rör kanske inte så många, men är en viktig symbolfråg­a”.

KOMMUNALRÅ­D.

Lars Valtersson (MP).

”Skolbetyge­n går långsamt åt rätt håll. Vi lägger en väldigt bra grund”.

KOMMUNALRÅ­D.

Mathias Bohman (S).

”Det är väldigt bra att bygget av Fyrklövern kommer igång nästa år”.

KOMMUNALRÅ­D.

Roland Storm (VB). ”Dialog med medborgarn­a är viktigt, och inte bara var fjärde år”.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? UTBILDNING. Mer pengar har gått till skola och förskola.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING UTBILDNING. Mer pengar har gått till skola och förskola.
 ?? FOTO: UPPLANDS VÄSBYS KOMMUN ?? MEDBORGARD­IALOG.
FOTO: UPPLANDS VÄSBYS KOMMUN MEDBORGARD­IALOG.
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ??
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? BYGGE. Det byggs mycket i Väsby. Här visas Fyrklövern.
FOTO: MICHAEL FOLMER BYGGE. Det byggs mycket i Väsby. Här visas Fyrklövern.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden