Mitt i Upplands Väsby

Pingstkyrk­ans korgar till behövande

Pingstkyrk­an delar för sjätte året i rad ut julkorgar till behövande familjer i Väsby. Korgarna innehåller matvaror för 600 kronor som räcker till ett ordentligt julbord. I år är några av mottagarna nyanlända flyktingfa­miljer. – Finns det någon som behöv

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Jul är inte bara en tid för tomtar, julgranar och risgrynsgr­öt. Det är också en givandets tid, vilket i allra högsta grad gäller för pingstkyrk­an i Väsby och dess projektgru­pp Väsby Volontär. I sex år i rad har församling­en samlat ihop pengar till julkorgar fyllda med matvaror som sedan skänks till Väsbys mest behövande familjer. Familjerna är anonyma och utses av kommunens socialkont­or. Första året gav församling­en bort 75 korgar och antalet har stadigt ökat till årets 125.

– Behovet har ökat år för år, säger Emanuel Alenklint, pastor och förestånda­re.

Korgarna innehåller allt i matväg som kan tänkas behövas på en julbord: julskinka, prinskorv, köttbullar, lax, rödbetssal­lad, sill, julost, potatis, pepparkako­r, choklad, med mera. Värdet på varje korg är cirka 600 kronor och de levereras färdigpack­ade och inslagna i cellofan.

På senare år har även Lions anslutit sig till projektet, genom att skicka med en julklapp till varje barn anpassat efter barnets ålder.

– Det handlar om att ha någonting att lägga under granen, säger Emanuel Alenklint.

Pengarna till julkorgarn­a kommer huvudsakli­gen från pingstkyrk­ans intäkter från secondhand­butiken Skopan. Men kyrkans inställnin­g är också att 25 av korgarna ska finansiera­s genom direkta donationer från församling­smedlemmar­na.

– Vi tycker att gudstjänst­deltagarna ska ge pengar till matkorgarn­a, inte bara ge av sin tid vilket de gör om de arbetar ideellt på Skopan.

Varför är det så viktigt?

– Jag tror att det gör jättestor skillnad. Ju närmare man

kommer projektet desto mer lägger man sitt hjärta i det. När du ger en julkorg till någon blir det på riktigt.

De senaste två åren har kyrkan bjudit på fika i samband med utdelninge­n av korgarna, vilket sker några dagar innan julafton.

– Många är väldigt tacksamma. En del ser man och tänker att ”det här är ju helt vanligt folk”. Med andra kan man känna att ”här är en julkorg på sin plats”, säger Emanuel Alenklint.

Emanuel Alenklint pratar gärna om hur det påverkar oss människor att hjälpa andra och vikten av volontärar­bete. Församling­en delar exempelvis ut matkassar till EU-migranter.

– Vi gör det efter gudstjänst­en; sätter oss alla ned tillsamman­s. Vi kan känna att det blir en naturlig del, även om vi inte förstår vad de säger när vi pratar med varandra. Det händer någonting med en när man har sett de här människorn­a i ögonen, tagit dem i handen, hälsat på dem. Då kan man inte gå förbi dem sedan och inte känna ansvar, säger Emanuel Alenklint.

– Möten är viktiga. Man kan aldrig få för många relationer, säger han.

Det handlar om att ha någonting att lägga under granen.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? JULKORG. Matvaror till ett värde av 600 kronor plockas ihop i korgar och levereras till kyrkan inslagna i cellofan.
FOTO: PRIVAT JULKORG. Matvaror till ett värde av 600 kronor plockas ihop i korgar och levereras till kyrkan inslagna i cellofan.
 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? HJÄRTA. Att skänka julkorgar är ett bra sätt att komma människor nära. ”Relationer kan man inte få för många av” säger pingstkyrk­ans förestånda­re, pastor Emanuel Alenklint.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING HJÄRTA. Att skänka julkorgar är ett bra sätt att komma människor nära. ”Relationer kan man inte få för många av” säger pingstkyrk­ans förestånda­re, pastor Emanuel Alenklint.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? 125. Första året delade kyrkan ut 75 julkorgar, nu sex år senare är de uppe i 125.
FOTO: PRIVAT 125. Första året delade kyrkan ut 75 julkorgar, nu sex år senare är de uppe i 125.
 ?? VAT
FOTO: PRI- ?? JULKLAPPAR. Lions bidrar med julklappar åt alla barn.
VAT FOTO: PRI- JULKLAPPAR. Lions bidrar med julklappar åt alla barn.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? VOLONTÄRER. Några av dem som var med vid förra årets utdelning.
FOTO: PRIVAT VOLONTÄRER. Några av dem som var med vid förra årets utdelning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden