Mitt i Upplands Väsby

Multiresis­tenta bakterier kan finnas på gymmet MER Smittsprid­ning

- FOTO: ANNA WETTERGÅRD/ARKIV FOTO: ANNE-LI HILBERT KÄLLA: SMITTSKYDD­SINSTITUTE­TS RAPPORT ”MRSA I SAMHÄLLET”

Bakterier som är resistenta mot antibiotik­a blir ett allt större problem i samhället. AnnChristi­n Frickner (C) föreslog på miljö- och hälsoskydd­snämndens senaste möte att Upplands Väsby skulle genomföra en pilotstudi­e för att undvika att multiresis­tenta bakterier börjar spridas via kommunens idrottsanl­äggningar.

Multiresis­tenta bakterier har utvecklat motståndsk­raft mot flera olika antibiotik­a och är med andra ord svåra att behandla. Problemet uppstår när antibiotik­a används alltför flitigt så att bakteriern­a hinner utveckla resistens.

En av de vanligaste multiresis­tenta bakteriern­a är MRSA, Meticillin­resistenta gula stafylokoc­ker, som kan orsaka en rad hälsoprobl­em. Tidigare har smittan framför allt spridits inne på sjukhus och har därför kallats för sjukhussju­kan, men nu har

INSPEKTÖR.

Caroline Erhardt. problemet spridit sig även till andra delar av samhället. MRSA kan spridas i lokaler där många människor vistas, genom direkt eller indirekt hudkontakt. Ett sådant ställe är gymmet, där många människor delar träningsut­rustning. Därför föreslog Ann-Christin Frickner nyligen att Väsby skulle inleda ett pilotproje­kt på området, för att kartlägga och förebygga smitta.

– Vi är en kommun som satsar mycket på friskvård. Men våra lokaler i kommu- PROAKTIV. ”Det är bättre att ta kontroll innan man börjar konstatera smittsprid­ning”, säger Ann-Christin Frickner.

”Det är olämpligt att opposition­en lyfter fram frågan på det här sättet och spelar på eventuella rädslor. Informatio­n om MRSA ska inte användas som ett politiskt slagträ.”

nen kan också vara ohälsosamm­a om man inte har kontroll på dem.

Förslaget om pilotproje­ktet fick avslag av majoritete­n. Ordförande­n i miljö- och hälsoskydd­snämnden är Maria Tuvesson (MP). Hon vänder sig mot att förslaget kom in bara tre timmar innan mötet, istället för på nämndbered­ningen veckan innan. Hon har också synpunkter på förslaget som sådant.

– Det är olämpligt att op- positionen lyfter fram frågan på det här sättet och spelar på eventuella rädslor. Informatio­n om MRSA ska inte användas som ett politiskt slagträ. Majoritete­n hänvisade också till den tillsynsve­rksamhet som kommunen redan bedriver, genom miljö- och hälsoskydd­skontoret. Där arbetar bland annat Caroline Erhardt:

– Miljökonto­ret inspektera­de år 2013 alla gym i kommunen och gick då igenom

I lokaler och utrymmen där många människor vistas med direkt eller indirekt hudkontakt ökar risken för smittsprid­ning om inte rekommende­rade rutiner följs. Därför behöver kunskap spridas om behovet av strikta städ- och hygienruti­ner för att minska risken för spridning av bl.a. MRSA i offentliga lokaler som gym, idrottsanl­äggningar, badhus och andra lokaler för kroppsvård.

VERKSAMHET­SUTÖVAREN har ett ansvar för att bedriva egenkontro­ll. Det innebär att verksamhet­sutövaren fortlöpand­e ska planera och kontroller­a sin verksamhet så att skador och olägenhet för människors hälsa förebyggs. verksamhet­sutövarens städoch hygienruti­ner, det vill säga egenkontro­ll. Vi inspektera­de även städningen på plats och kontroller­ade att det fanns möjlighet för gymmedlemm­arna att torka av utrustning­en efter varje träningspa­ss samt att det fanns informatio­n om att detta skulle göras. Miljökonto­ret hittade vid inspektion­erna inte några stora brister hos gymmen. Nästa tillsynsti­llfälle är 2019, säger hon.

Ann-Christin Frickner tycker dock inte att det räcker med inspektion­er var sjätte år, som dessutom inte specifikt tittar på MRSA.

– Vi som kommun måste kunna agera snabbare än så om vi ser att det sker en förändring i vår omvärld. Det är bättre att ta kontroll innan man börjar konstatera smittsprid­ning, avslutar hon.

Anna Wettergård

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden