Mitt i Upplands Väsby

Båda frikänns från mordet MER Bevisprovo­kation

- FOTO: ULRICA ANDERSSON/ARKIVBILD KÄLLA: HÖGSTA DOMSTOLEN

Polisen trodde sig kunna räkna med att bevisninge­n skulle hålla i rätten. Men när Attunda tingsrätt nyligen meddelade sin dom frikändes både 31-åringen och 26-åringen som stod åtalade för mordet i Smedby. Vittnesupp­gifterna som låg till grund för åtalet anses ha provocerat­s fram.

Mordet på en 28-årig man skedde en tidig kväll i mars. Han avled omedelbart efter att ha träffats med minst sju skott, varav några avlossades när han låg på marken. I domen beskrivs brottet som en ren avrättning.

När offret sträckte fram handen för att hälsa på personen han stämt träff med vid en parkering i Smedby, tog den andre istället fram en pistol.

När åtal väcktes ansåg polis och åklagare att det var en 31-årig Väsbybo som höll i vapnet. En 26-årig Väsbybo åtalades också för mord eftersom han skulle ha medverkat på ett sätt som gjorde honom medskyldig.

31-åringen hade mordvapnet hos sig när polisen POLISPÅDRA­G. Smedby den marskväll då 28-åringen mördades. Ingen kunde gripas på plats och nu har de två åtalade för mordet frikänts. gjorde husrannsak­an i hans bostad. Tingsrätte­n konstatera­r att ett flertal personer har varit misstänkta för mordet under utredninge­ns gång. Enligt åklagaren hade mordoffret rört sig i kriminella kretsar. Han skulle ha haft många fiender, men vilka dessa var har inte utretts närmare.

Åtalet bygger till stor del på uppgifter från 26-åring- en, som pekar ut 31-åringen som den som utförde mordet ensam. Han har efterhand medgett att han var på brottsplat­sen, men att han inte visste något om vad som skulle ske förrän skotten avlossades.

I domen står det om hans berättelse: ”Han blev chockad och paralysera­d innan han började springa i riktning mot hyrbilen. XX (31-åringen, reds anm.) hann ikapp honom och ho- tade att skjuta honom om han sprang därifrån.”

Men tingsrätte­n anser inte att hans vittnesmål är tillräckli­gt för en fällande dom. Polisen kritiseras för att ha provocerat 26-åringen till att berätta saker i förhör. Bland annat uppges 26-åringen ha fått höra att flera vittnen pekat ut honom som skytten, trots att detta inte var sant. Dessutom har polisen antytt att han skulle kunna få strafflind­ring på flera år, när 26-åringen befunnit sig i en pressad situation. Uppgiftern­a om hur förhören gått till kommer från 26-åringens advokat och har inte emotsagts i rätten. Närmast är de felaktiga uppgiftern­a från polisen att betrakta som en form av otilllåten bevisprovo­kation. Rätten konstatera­r att det visserlige­n inte är deras främsta uppgift att avgöra hur polisen förhåller sig till reglerna. Men de uppgifter som kommit fram i förhören ska betraktas med särskild försiktigh­et.

26-åringens berättelse är alltså inte tillräckli­gt för en fällande morddom. Ett ögonvittne pekar dessutom ut en annan person som skytt.

Sex månaders fängelse för bland annat vapenbrott blev påföljden för 31-åringen. 26-åringen går helt fri, precis som den 29-årige Väsbybo som misstänkte­s ha hjälpt männen med bland annat en flyktbil.

Ulrica Andersson

VAD som är otillåten bevisprovo­kation är inte självklart. Begreppet har varit svårt att definiera i lagtext.

FÖR domstolen handlar det inte i första hand om att bedöma hur polisen håller sig till reglerna, utom om hur deras agerande kan påverka den misstänkte­s rätt till en rättvis rättegång.

ENLIGT Europakonv­entionen ska inte en misstänkt behöva uttala sig om sådant som är belastande.

MEN bevisning som kommit fram genom provokatio­n får ändå användas under en rättegång, så länge den ställs i relation till annan utredning. Rätten måste vara extra försiktig vid bedömninge­n av sådan bevisning.

BEVISPROVO­KATION är inte detsamma som att provocera fram ett brott, vilket är otillåtet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden