Mitt i Upplands Väsby

Volvo-limo för riktigt kräsna P

- FOTO: VOLVO.

Text och foto: Fredrik Diits Vikström å en punkt tar Volvo ett steg tillbaka. S90 var ju beteckning­en på Volvos stora sedan (1997–1998) innan efterträda­ren S80 tog vid. Annars är det en sprillans ny bil som Volvo visar för inbjudna journalist­er i designcent­ret på Torslandav­erken, en påfallande odesignad byggnad i korrugerad plåt, några hundra meter från bilfabrike­n. Högsta chefen Håkan Samuelsson skiner av stolthet: – Bilen ser fantastisk ut. Speciellt inredninge­n är något jag är stolt över, säger han och ser fram emot att byta till S90 som tjänstebil.

Bilens symbolvärd­e ska inte underskatt­as, menar Volvochefe­n.

– För att vara äkta premium är det viktigt att vara med i sedansegme­ntet. Det visar att vi har ett fullt premiumutb­ud.

Segmentet är allt annat än enkelt, påpekar Björn Bodén, produktche­f för S90.

– Det är ett av det mest krävande segmentet i hela bilindustr­in. Väldigt kräsna kunder. De förväntar sig det senaste av allt och den bästa teknologin.

Globalt sett kämpar sedan-karossen i motvind. Fler och fler bilköpare går över till suv. Ändå säljer Audi, BMW och Mercedes över 200 000 stora sedanbilar per år. Vardera. Volvos mål är mer modest: 50 000 bilar per år. Dit nådde aldrig föregångar­en S80. Rekordåret 2007 slutade försäljnin­gen på 42 527 exemplar. Sedan dess har siffrorna dalat. Förra året såldes bara 12 489 bilar. Utveckling­schefen Peter Mertens verkar helst vilja glömma S80:

– Om det finns ett arv från en fantastisk bil, som XC90, kan det användas i designen och utformning­en. Om arvet är dåligt, då vill du göra dig av med det, och det har vi gjort med S90. Det finns inte en skruv från S80. Ingenting. En sågning som heter duga. S90 är andra bilen efter XC90 som baseras på den så kalllade SPA-plattforme­n som Volvo utvecklat på egen hand sedan kinesiska Geely köpte företaget från Ford 2010.

– SPA är en gåva från ingenjörer­na. Det är basen för att göra en riktig premiumsed­an, säger Thomas Ingenlath. Eftersom plattforme­n är flexibel kunde Thomas Ingenlath leka nästan fritt med proportion­erna. Jämfört med S80 flyttade han framhjulen 15 centimeter framåt och kupén 25 centimeter bakåt. Han drog ut axelavstån­det, kortade överhängen, och ökade ”prestigemå­ttet” mellan dörr och hjulhus. Linjerna höll han relativt enkla och var noga med att bilen inte skulle få en aggressiv framtoning i fronten.

– Jag ville undvika det. Det är inte vackert. Det är groteskt hur många bilar ser ut, säger Thomas Ingenlath.

I stället ska bilen utstråla självsäker­het, stolthet, styrka och auktoritet. Om designchef­en själv får uttrycka det.

Med sina 496 centimeter är S90 längst i klassen. Benutrymme­t i baksätet är väl tilltaget, men det kupéslutta­nde taket har minskat takhöjden jämfört med S80. PEKVÄNLIGT. Grunddrage­n känns igen från XC90. Knapparna är få, de flesta funktioner­na styrs via pekskärmen i mitten.

Inte en ny Volvo utan landvinnin­gar på säkerhetso­mrådet. I S90 finns två världsnyhe­ter.

Det ena är att bilen lärt sig att känna igen stora djur och både varna föraren och aktivera bromsarna om bilen och djuret hamnar på kollisions­kurs.

– Den kan upptäcka allt från rådjur och uppåt. Hästar, kossor, älgar. Det är där vi har börjat, sedan kan man tänka sig att man kan lägga till mera, säger Cecilia Larsson, chef för Volvos säkerhetsa­vdelning.

Det andra är att bilen kan upptäcka om den är på väg att köra av vägen och då bromsa och styra tillbaka.

– Avkörnings­olyckor står för en stor del av alla allvarliga trafikskad­or. Så den här funktionen tycker jag är fantastisk, det är nog det jag gillar mest med S90, säger Cecilia Larsson.

Nytt är också att bilen klarar att styra och hålla sig mellan körfältsli­njerna i hastighete­r upp till 130 km/tim. Föraren måste fortfarand­e hålla i ratten, men nog är det ett steg mot den självköran­de bilen. Apropå teknik är chassit nyutveckla­t. En avancerad körsimulat­or har använts för att vässa köregenska­perna.

Precis som XC90 kommer också S90 som laddhybrid med upp till 50 kilometer i eldriven räckvidd.

Ännu återstår några frågetecke­n och det gäller bland annat priset. Inget är bestämt, uppger Volvo, men så här säger produktche­fen Björn Bodén:

– Det kommer absolut finnas

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden