Mitt i Upplands Väsby

Konkurs för Väsby Rock

- FOTO:MICHAEL FOLMER FOTO:PAULINE CEDERBLAD/ARKIV

Väsby Rock Festival har begärts i konkurs, meddelade festivalle­dningen på tisdagskvä­llen. Biljettför­säljningen har gått sämre än väntat och ekonomin går inte ihop. Sommarens festival skulle ha varit den fjärde i ordningen.

Väsby Rock Festival gick ut med beskedet om konkursen på sin hemsida och i sociala medier på tisdagskvä­llen. Festivalen­s Facebooksi­da fylldes omgående med kommentare­r och kondoleans­er. Många gav ledningen en eloge för deras slit och beskrev Väsby Rock som sommarens höjdpunkt med bra musik, härlig stämning och perfekt organisati­on.

Väsby Rock är som bekant ett lokalt initiativ av en grupp rockentusi­aster. Guldläget mellan Arlanda och Stockholm var tänkt att locka rockälskar­e från Europa och hela Sverige och med hjälp av ett stort antal hängivna volontärer har man lyckats ro ihop festivalen tre år i rad. I sommar blir det dock ingen fjärde upplaga. Festivalle­dningen har kunnat konstatera att biljettför­säljningen inför sommaren inte har gått enligt budget. Festivalen har därför begärts i konkurs.

” Vi har gjort allt som står FÖRSTA ÅRET. ”I sommar kommer en helt ny festival arrangeras i Upplands Väsby. Tre rockälskan­de Väsbybor står bakom initiative­t till Väsby Rock Festival som kommer att gå av stapeln den 3 augusti.” Så stod det i Vi i Väsby 2012 inför premiärupp­lagan. Annika Lewin, Micke Rosengren och Madde Svärd hade varit på Sweden Rock Festival och insett att de skulle vilja ha en rockfestiv­al i Väsby i vår makt för att försöka rädda festivalen, men med den otillräckl­iga biljettför­säljningen klarar vi inte av att betala våra löpande räkningar. Många band kräver förskottsb­etalning på sitt gage, och ju närmare festivalen vi kommer desto svårare är det att få ihop alla detal- jer.” skriver festivalle­dningen i ett pressmedde­lande. Nästa steg i processen blir att en konkursför­valtare kommer att utses. Inte förrän dess kan Väsby Rock ge informatio­n om vad som gäller avseende köpta biljetter och eventuella returer.

Det är en tung dag för rockfestiv­alens ledning.

– Det känns förbaskat tråkigt. Skit på ren svenska. Vi har jobbat med detta i tre år med festivaler, volontärer, sponsorer, kommun och får det ändå inte att snurra. Det känns tungt, säger Väsby Rocks ordförande Bosse ”Zinny” Stagman.

Bosse Stagman säger att Väsby Rock inte sålde tillräckli­gt många biljetter förra året och inte tillräckli­gt många förköpsbil­jetter i år.

” Vi ska se vilka möjlighete­r vi har att försöka kompensera alla er som har köpt biljett till årets festival, på ett eller annat sätt. Så fort vi har ytterligar­e informatio­n kommer vi att publicera den på vår hemsida. Vi kommer att maila samtliga biljettköp­are när vi vet vilka möjlig- ROCKSJÄL. Bosse Zinny Stagman.

– Vi sålde ungefär 2 800 biljetter förra året men vi hade räknat med fler. Inte heter det finns till kompensati­on” skriver de.

De avslutar med en känsloladd­at tack till alla tidigare inblandade:

” Vi vill även tacka alla er som har stöttat oss under åren; funktionär­er, samarbetsp­artners, sponsorer, besökare och artister, polisen, heller för 2016 års festival kom försäljnin­gen igång. Vi har sålt någonstans mellan 400 och 430 förköpsbil­jetter. Det låter lite. – Men det såg precis likadant ut förra året. Festivalbr­anschen i Sverige är svår. Svenskar köper inte förköp, vi köper biljetter ganska sent och mycket beror på vädret och på om kompisarna ska gå. Det är den här månaden och maj som det brukar lossna, vilket är en del i problemati­ken, säger han och fortsätter:

– Det som är svårt för oss är att kontrakter­a band ti- brandkåren, vaktbolag och sjukvårdsp­ersonal och kommunen. Utan er hade vi aldrig lyckats under dom tre år vi har funnits. Ni har lagt ner blod, svett, tårar och er kärlek till musiken och festivalen och ni är alla en del av vår Rockfamilj.”

Charlotte Årling digt, så att de inte skriver på för andra festivaler. Vilket inte är något problem när ekonomin är bra. Men när den inte är det får man tänka att ”just nu kan vi signa det här bandet, de har inte lika mycket i gage och vi behöver inte ligga ute med lika mycket pengar”. Festivalen har aldrig haft någon riktig reklambudg­et annat än till affischer och flyers. Årets kassa låg på 50 000 kronor. Med mer reklam hade man nått ut till fler konstatera­r Bosse Stagman och tillägger att det har

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden