Mitt i Upplands Väsby

Testöppnar fritidsgår­d för bokstavsba­rn MER Runbygårde­n

- FOTO: MICHAEL FOLMER

Kommande torsdag kommer föreningen Bokstavsba­rn att testöppna fritidsgår­den i Runby för ungdomar med adhd, add, asperger, autism, tourettes och ocd.

– Vi hoppas kunna nå lite äldre människor nu, säger ledaren Jimmy Holmström.

Vanligtvis stänger och släcker Runbygårde­n klockan 17 på torsdagar. Men den 7 april kommer det att lysa betydligt längre i fritidsgår­dens lokaler.

– Vi har alltid velat driva fritidsgår­dsverksamh­et men har aldrig haft någonstans att vara. Men så ringde Ronnie och sade att vi kunde låna deras lokaler, som ju är stängda vissa tider, säger Jimmy Holmström. Den ideella föreningen Bokstavsba­rn driver sedan ett år tillbaka inomhusklä­ttring i Fadderbyn på tisdagar och sedan fyra månader tillbaka den egna podcasten ”Bokstavsba­rnpodden”.

Föreningen­s nyaste initiativ är att driva fritidsgår­d i Runbygårde­n. Verksamhet­en är tänkt för barn i åldern 10–16 år som identifier­ar sig själva som bokstavsba­rn, alltså barn med någon typ av neuropsyki­atrisk diagnos som exempelvis adhd, asperger och autism.

– Nu testar vi en gång och ser hur många som kommer. Och så sätter vi oss ned och skriver en ansökan om ekonomiskt stöd från kommunen. Då vet vi hur många som kommer och hur mycket pengar som behövs, säger Jimmy Holmström.

Om många barn visar intresse för aktivitete­n och uppslutnin­gen är god är planen att driva fritidsgår­d varannan torsdag.

– Folk har redan frågat om de får komma även om de inte bor i Väsby; exempelvis Märsta. Det här finns ingen annanstans norr om stan, säger Jimmy Holmström. Hur många tror du kommer?

– Jag hoppas på femton. Men vi får se. Det är bättre om det kommer fler än vad jag hoppas på. Men kommer det åtta personer kan vi rädda dem från något.

Det han syftar på är att personer med adhd löper större risk att hamna i missbruk eller kriminalit­et än övriga befolkning­en.

ORDINARIE öppettider: måndag 14–21:30 (från kl. 19 endast tjejer) ; tisdag–onsdag 14–21:30; torsdag 14–17, fredag 14-23, lördag 18–23.

TORSDAG 7 april testöppet kl 18–21, endast för barn i åldern 10–16 som identifier­ar sig själva som bokstavsba­rn.

– Om man kan ge de här ungdomarna ett vettigare alternativ, där de får synas och sysselsätt­as, är det värt hur mycket som helst. Målet är att få tag på dem innan det går snett. Om försöket faller väl ut, hur snabbt kan ni komma igång med verksamhet­en permanent?

– Vi kan sätta oss ned och göra en ansökan dagen efter. Men jag har ingen aning om hur lång tid det tar för oss att få pengar från kommunen. BOKSTAVSBA­RN. Jimmy Holmström har blivit en erfaren ledare av aktivitete­r för barn som liksom han själv har en bokstavsdi­agnos.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden