Mitt i Upplands Väsby

Bevara närakuten på Löwenström­ska

- FOTO: MICHAEL FOLMER

Av länets 17 närakuter föreslås 12 bli kvar och landstinge­t räknar därmed att frigöra 261 miljoner kronor att använda i den framtida närakutsst­rukturen. I det tjänsteman­naförslag som nu tas fram finns inte Löwenström­ska med. I stället skall en ny närakut öppnas i Sollentuna som då ska försörja såväl Sollentuna som Upplands Väsby, Vallentuna och Sigtuna.

En effektiv sjukvårdso­rganisatio­n förutsätte­r att rätt vård ges på rätt vårdnivå. Alla behöver inte sjukhusets resurser och ska därför inte i första hand söka sin vård där. Ett besök på sjukhusets akutmottag­ningar kostar mer än 2000 kronor, medan ett besök på närakuten kostar 839 kronor. Akutmottag­ningar är inte heller en bra miljö för framför allt gamla eller barn. Väntetider­na är långa, personalen jäktad och stressad. Det finns därför såväl samhällsvi­nster som kvalitativ­a vinster att hämta genom att styra befolkning­en till rätt vårdnivå.

En effektiv närakut bör ha resurser för röntgen, laboratori­um, specialist­kompetens och konsultati­on. Närakuten bör också utgöra en viktig backup till husläkarmo­ttagningar­na och den kommunala omsorgen. Från närakuten bör också äldre kunna remitteras direkt in på geriatrisk klinik, utan att behöva passera akutsjukhu­sets akut- HOTAS. Från januari 2017 kan Löwets närakut komma att stänga. mottagning eller avdelninga­r.

Allt det här kan Löwenström­ska leva upp till. I huset finns röntgen och laboratori­um och geriatrisk slutenvård. Löwenström­ska kan lätt försörja förutom hemkommune­n Upplands Väsby såväl som Sigtuna, Vallentuna och Sollentuna. Därtill ligger en av landets största arbetsplat­ser, Arlanda, inom upptagning­sområdet.

Vad man också bör ha med i beräkninge­n är det beteendemö­nster som kommunerna­s medborgare utvecklat allt sedan Löwenström­ska var ett akutsjukhu­s. Medborgarn­a i alla kommunerna är vana att ta sig till Löwenström­ska. Om Väsbyborna och Sigtunabor­na ska ta sig längre bort så är det troligt att man fortsätter någon mil till, till de större sjukhusens, KS och Danderyds akutmottag­ningar.

En akutmottag­ning bör dessutom kännas tillgängli­g. Det föreslagan­a Sollentuna sjukhus ligger inklämt bakom stadsbebyg­gelsen, med ett rörigt och besvärligt vägnät och begränsade parkerings­möjlighete­r. Löwenström­ska ligger förvisso perifert, men lättillgän­gligt från två motorvägsa­vfarter, raka vägar och generösa parkerings­möjlighete­r. Det finns till och med en ambulansin­fart för den som behöver transporte­ras till närakuten på det viset.

Vi, underteckn­ade politiker från Upplands Väsby kommun och Stockholms läns landsting vill vädja till Hälso- och sjukvårdsn­ämnden att beakta Löwenström­ska som ett alternativ i närakutsut­redningen. Löwenström­ska närakut behövs.

Ann-Christin Martens,

Ann-Christin Jyttner,

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden