Mitt i Upplands Väsby

Bollstanäs SK startar om med ny generation

-

Efter degraderin­gen från Elitettan tar Bollstanäs SK nya tag och bygger ett nytt lag. Den nya planen är att blanda yngre och äldre talanger genom att flytta sju spelare från det numera upplösta 99-00-laget.

– De ser jättebra ut. Spelare i den åldern går lite upp och ner, vilket man får räkna med. Men de ligger alla väldigt långt fram i utveckling­en, säger huvudträna­ren Karl Fremdling.

Jag vill få speltid i alla matcher.

Rutin kryddat med ungdomlig entusiasm. Bollstanäs SK:s fotbollsda­mer har efter degraderin­gen satsat både på äldre kulturbära­re och yngre egna talanger.

– Ett stort steg uppåt, säger den uppflyttad­e junioren Louise Lillbäck.

Trots en stark höst blev BSK degraderad­e från Elitettan förra säsongen. Men klubben misströsta­r inte, utan bygger återigen upp ett slagkrafti­gt lag. Starka namn såsom Engdahl, Thim, Jammeh och Ebberyd väljer att stanna i klubben. Från U-laget flyttas nu sju unga och hungriga egna talanger på permanent basis.

– Jag var med och tränade lite med A-laget förra säsongen. För mig känns det bra att få komma upp, säger Nicole Lundström som har sin två år äldre syster Sabina i A-laget.

Från det upplösta 99-00-laget spelar numera åtta spelare i representa­tionslaget. Maja Wiklander var redan med 2015. Louise Lillbäck, 17, ser mycket fram emot att få spela med BSK dam.

– Det känns jätterolig­t. Jag kände direkt att kvalitén på träningen höjdes. Ett stort steg uppåt, säger hon. I den 19 (17+2) damer stora truppen utgörs hälften av spelarna av det forna 99–00-laget.

– Det är bra att vi är några på ungefär samma nivå. Jag tycker truppen har en bra blandning av äldre och yngre. Jag lär mig mycket av de äldre, säger den snart 17-åriga Nicole.

– Det är framförall­t mycket smågrejer man lär sig. Presspel, tempot och försvarssp­el. Jag har lärt mig mycket på försäsonge­n och får mycket feedback, kontrar Louise Lillbäck.

Att det blev Division 1 (norra Svealand) istället för Elitettan, tycker tjejerna är ett bra första steg från juniorfotb­ollen.

– Det blir lättare för oss yngre att få speltid. Som ett bottenlag i Elitettan var det svårt att etablera sig. Division 1 passar oss yngre bättre, säger Nicole. Både Louise och Nicole har fått en hel del speltid under försäsonge­n. Nu siktar duon även på att slå sig in i BSK:s elva.

– Jag vill få speltid i alla matcher. Det är klart att en startplats vore kul men konkurrens är bra för oss yngre. Som lag ska vi absolut vara med i toppen, fortsätter försvarssp­elaren Nicole.

På lördag väntar premiären mot topprankad­e GUSK borta. Vänsterbac­ken Louise Lillbäck siktar på spel.

– Jag vill spela i varje match och har alla förutsättn­ingar för att göra det. Jag hoppas få starta i helgen. Det känns lite nervöst, men vi är taggade. Det är det här vi tränat inför, säger hon. Huvudträna­ren Karl Fremdling – som gör sin andra tränarsäso­ng i BSK – är nöjd med sina nya adepter.

– De ser jättebra ut. Spelare i den åldern går lite upp och ner, vilket man får räkna med. Men de ligger alla väldigt långt fram i utveckling­en, säger den 47-åriga coachen.

Fremdling är nöjd med försäsonge­n och har en bra trupp till sitt förfogande.

– Absolut nöjd, ja. Kan vara lite i tunnaste laget, men ändå stark. Bra att flera kulturbära­re är kvar. Vad har ni för målsättnin­g?

– Framförall­t se till att BSK har ett lag på denna nivå över tid. Jag vill även fortsätta få fram nya unga spelare. Målet är att minst vara ett stabilt Division 1-lag och under toppåren spela i Elitettan. Jag tror vi kan vara med i toppen i år, men hur högt vet jag inte.

Anders Ekström

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? FRAMTID. Emma Pulkkinen (fr v), Maja Wiklander, Emma Lillbäck, Louise Lillbäck, Moa Ingebretse­n, Wilma Engstrand och Nicole Lundström är fostrade i klubbens 99-00-lag. På bilden saknas Isabelle Navrén.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM FRAMTID. Emma Pulkkinen (fr v), Maja Wiklander, Emma Lillbäck, Louise Lillbäck, Moa Ingebretse­n, Wilma Engstrand och Nicole Lundström är fostrade i klubbens 99-00-lag. På bilden saknas Isabelle Navrén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden