Mitt i Upplands Väsby

Romerna firade nationalda­g

- Frida Gunner Brooke 070-78 78 708 frida.brooke@ direktpres­s.se

Med flaggan i topp, till toner av tangokunge­n. Den 8 april hölls det första officiella romska nationalda­gsfirandet i Upplands Väsby.

Utanför Messingen flaggas det på helstång med en blå och grön flagga med ett rött hjul i mitten. Inne i scenrummet klappar besökare takten till traditione­lla finska tangotoner. Det är 8 april och för första gången firas den romska nationalda­gen officiellt i Upplands Väsby.

– Vi har informellt jobbat med romsk inkluderin­g i flera år och nu har vi gått från fina ord till handling. För första gången i Väsbys historia firar vi den romska nationalda­gen, säger Anders Rosén (V), ordinarie ledamot i samrådsgru­ppen för romsk inkluderin­g.

Med tilltugg, tårta, Pommac och musik firade ett flertal romer – och icke romer – nationalda­gen tillsamman­s.

– Det är väldigt fint att det uppmärksam­mas, säger Sebastian Ahlgren, som stod för den musikalisk­a underhålln­ingen under dagen. 1993 blev han förste rom att vinna årets tangokung i Finland. Och under nationalda­gsfirandet bjöd han på musik med koppling till romsk kultur.

Den romska nationalda­gen firas den 8 april till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971.

Bland romer har nationalda­gsfirandet blivit allt större med åren även om många fortfarand­e har blandade känslor kring dagen.

– Jag vet att det var några som tvekade inför att komma hit och fira idag. Det handlar om det som romer utsätts för och om att våga vara rom. Det är inte alla som vill visa att de är romer och vid ett sådant här tillfälle kan det vara mycket publicitet, säger Satu Lindgren, som är romsk brobyggare i Upplands Väsby.

Jag vet att några tvekade inför att komma hit och fira i dag.

Vad är viktigaste i arbetet med romsk inkluderin­g?

– Att man arbetar på det sättet vi gör i dag tillsamman­s med icke-romer, säger Satu Lindgren. Hur ser du själv på det här firandet? – Jag är jättestolt. Själva nationalda­gsfirandet är en symbolisk handling i kommunens arbete för romsk inkluderin­g. Förhoppnin­gen är att dagen ska fortsätta att firas officiellt framöver.

 ??  ??
 ?? FOTO: FRIDA GUNNER BROOKE ?? UNDERHÖLL. Tangokunge­n Sebastian Ahlgren stod för underhålln­ingen med musik influerad av den romska kulturen.
FOTO: FRIDA GUNNER BROOKE UNDERHÖLL. Tangokunge­n Sebastian Ahlgren stod för underhålln­ingen med musik influerad av den romska kulturen.
 ??  ?? FLAGGADE. Den 8 april flaggades det i Väsby när man firade den romska nationalda­gen.
FLAGGADE. Den 8 april flaggades det i Väsby när man firade den romska nationalda­gen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden