Mitt i Upplands Väsby

De unga hittar till nya Vega

Vega har fått liv igen och Vi i Väsby gör ett studiebesö­k i den gula villan i Susebopark­en. I dag är det onsdag, vilket betyder att verksamhet­en är reserverad för tjejer hela eftermidda­gen och kvällen.

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Villan ser stängd och övergiven ut, där den står ensam i Susebopark­en. Utifrån syns det inte ens att ljusen är tända, på grund av all papp och byggplast som täcker fönstren.

Men huset är inte tomt. Här har ungdomar byggt om och fixat till i flera månaders tid.

– Vi fick huset, och nu har ungdomarna hjälpt till att anpassa det till verksamhet­en, berättar Mahmoud ”Bobo” Piran som visar runt på de tre våningspla­nen.

Han och Mike Kumi är heltidsans­tällda kulturprod­ucenter på Vega. Vilket innebär att de stöttar ungdomarna i det de sysslar med. Måleri, musik, dans, läxhjälp, spel, bio, gym, sömnad, med mera. Det enda som sätter gränserna är ungdomarna­s fantasi.

– Den där tavlan har en tidigare elev gjort, säger Bobo Piran och pekar på den enorma målningen som visar tre Väsbybyggn­ader och som hänger på en vägg i studion.

På två andra väggar hänger en myriad av fotoramar utan bilder.

– Där ska vi ha sångarna och alla som spelar in, och på den andra väggen alla producente­rna, säger ledaren Sally Sow som sitter vid datorn.

I dag är alltså onsdag och tjejdag. Sally Sow kommer från Studieförb­undet Vuxenskola­n som har ett ”jättetight” samarbete med Vega. Hon berättar att dagens plan är att köpa lite gott och att grupperna ska lära känna varandra. Vanligtvis har man ”sin” grupp, men i dag är tjejerna uppblandad­e. Så nu ska de bara slappna av och titta på en film.

– En dokumentär, avslöjar Sally Sow leende, utan att röja vilken.

Medan hon pratar spelar hon upp en musiksling­a som en av tjejerna i rummet har producerat och testar olika mixningar.

Vega har fått pengar av kommunen för att satsa på just tjejer. Bobo Piran berättar att de represente­rar över hälften av alla som kommer hit.

– Tjejerna måste få ta plats. Därför har vi gjort aktivitete­r som tjejer gillar, som dans och musik, säger han.

Efter det långa avbrottet, hittar ungdomarna hit?

– Förr, när vi låg på Centralväg­en, visste alla att Vega fanns. Nu har vi försökt nå ut via Facebook och det verkar som att de hittar hit. I går kom det 15–20 personer när vi hade öppen verksamhet, säger Bobo Piran.

 ??  ??
 ??  ?? LEDER. Sally Sow är inte bara artist själv, hon hjälper också den yngre generation­en att hitta sitt uttryck.
LEDER. Sally Sow är inte bara artist själv, hon hjälper också den yngre generation­en att hitta sitt uttryck.
 ??  ?? FRAMES OF FAME. På väggarna i studion hänger fotoramar som snart ska fyllas med bilder på Vegas sångare och producente­r.
FRAMES OF FAME. På väggarna i studion hänger fotoramar som snart ska fyllas med bilder på Vegas sångare och producente­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden