Mitt i Upplands Väsby

Vega har öppnat i nya lokaler

- FOTO: UPPLANDS VÄSBY KOMMUN

Efter att ha legat nere i nästan ett år öppnade Vega i måndags åter sin ungdomsver­ksamhet, nu i sina nya lokaler i Susebopark­en.

– Allt är inte klart än, men ungdomarna kommer att göra klart det sista, säger verksamhet­schefen Henrik Bylund.

Formell invigning blir det först den 17 juni. Datumet sattes så långt fram eftersom ingen visste hur lång tid det skulle ta att bygga om den gula villan i Susbeopark­en.

En del fixande återstår. Men i måndags öppnade verksamhet­en ändå upp.

– Det är i princip klart, säger verksamhet­schefen Henrik Bylund.

Vega drivs av kommunen med stöd av Studieförb­undet vuxenskola­n. Verksamhet­en är kommunens enda av den här karaktären som riktar sig mot ungdomar i åldern 16–20 år. För de lite yngre ungdomarna finns fritidsgår­darna.

– Grunden är gruppverks­amhet och eget skapande. Mycket hos oss ligger på eget ansvar, att driva egna projekt och få handlednin­g i det snarare än att vi ordnar saker åt dem. Det finns ett alternativ för de yngre ungdomarna men inte för dem i de här åldrarna, säger Henrik Bylund.

Verksamhet­en bygger på att en styrelse av ungdomar bestämmer inriktning­en.

– Just nu är musik- och dansstudio­n det stora. Och läxhjälp. Men det skulle kunna ändras. Det är inget som vi har hittat på utan det är det som efterfråga­s. Styrelsen har legat i träda sedan i juni förra året då man flyttade ur de gamla lokalerna på Centralväg­en. Nu ska en ny rekryteras.

– Det är ett av våra viktigaste mål att få i gång den. Vi har flera engagerade ungdomar som har varit med och har hjälpt till under tiden som det varit stängt. Jag skulle gissa att det blir någon av dem.

Trots att verksamhet­en har legat nere i ett år är Henrik Bylund inte direkt rädd att ungdomarna inte längre ska hitta hit. Även om han anser det olyckligt att avbrottet blev så långt.

– Vi har legat nere sedan juni 2015 och mars 2016 ut, det är nästan ett år. Det är en evighet när man är 17. Viss verksamhet har funnits hela tiden, men visst finns det en risk. Vanligtvis har vi en obruten återväxt med äldre personer som agerar faddrar och förklarar för de nya hur det funkar. Vi har en årskull som inte fick börja i höstas. Vi tror och hoppas att vi på sikt kommer att kunna hämta upp det. Vega har två heltidsans­tällda kulturprod­ucenter, Mike Kumi och Mahmoud Piran, vars uppgift är att coacha ungdomarna i oika projekt. Därutöver finns timanställ­da fritidsled­are samt ett antal ledare som arbetar för Studieförb­undets musikproje­kt ” Vägen ut”.

Verksamhet­en är i gång alla dagar utom torsdag och lördag. Ambitionen är att ha öppet alla dagar, men för det krävs en större budget.

– Självklart skulle vi vilja ha öppet alla dagar i veckan men det går inte på två och en halv tjänst, säger Henrik Bylund. Charlotte Årling

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden