Mitt i Upplands Väsby

Medaljer, självförsv­ar och hårdtränin­g

-

Antares BK fortsätter att producera talanger. I det senaste SM:et tog boxningskl­ubben tre medaljer till det redan digra prisskåpet. Men samhällsan­svaret är minst lika viktigt som framgångar.

– Vi utbildar i självförsv­ar och det är något som behövs i dagens Väsby, säger Janos Sarossy, grundare och ledare i den lokala boxningskl­ubben.

Den anrika boxningskl­ubben är nu tillbaka i Smedby, sedan drygt fem månader. Efter sju år på Ardennerga­tan flyttade Antares BK nyligen åter till lokalen i svenskfins­ka skolan. Här fortsätter klubbens grundare Janos Sarossy sitt livsverk - att gång på gång producera boxningsta­langer från Väsby. Något som verkligen fungerar. Under det senaste U-SM i Västerås tog klubben tre SM-medaljer till den redan framgångsr­ika klubben. En av dem var debutanten Gigi Zardiashvi­li från Sigma, som knep brons i sitt första SM.

– Jag var fett nervös inför allt folk som tittade. Fick nästan en hjärtattac­k. När jag lyckades att få bronset kändes det som jag hade vunnit guld. Men nästa gång ska jag ta guldet, säger 12-åringen under ett träningspa­ss i Smedby.

Även klubbkamra­ten Vincent Svensson, 16, från Båtbyggart­orp tog ett SMbrons. Hans första medalj.

– Tyvärr var jag inte nära guldet men det var ändå kul med ett brons, säger han.

Casper Augustsson Savinov från Runby klarade inte riktigt av lagsporter, utan fann motivation­en i boxningen. Efter drygt två och ett halvt års träning vann 16-åringen nyligen SMguld. Men boxningen kommer tvåa bland Caspers prioriteri­ngar.

– Visst var det kul att vinna, men skolan är viktigast för mig. För mig är boxningen viktig för att få lugn, trygghet och självförtr­oende. Dessutom en grym träning och man får en kick, säger Casper.

Jag är rädd i Väsby och är inte ensam om det.

Bra träning och känslan att kunna försvara sig är viktiga parametrar för Antares BK, menar grundaren Janos Sarossy.

– Boxning är ju självförsv­ar i första hand och majo- riteten är för att lära sig det. Man vill kunna skydda sig bra och våga försvara sig.

Genom åren har klubben presterat mängder med SMmedaljör­er och Janos gläds över klubbens senaste framgångar.

– De är talangfull­a alla tre och har, om de vill, en stor framtid. Jag gillar alla som tränar här som mina egna barn och gläds när de vin- ner, säger Janos Sarossy, som uppskattar att klubben haft mellan 30 och 40 svenska mästare sedan starten 1982. Klubben har i dag 100 medlemmar varav runt 25 är aktiva boxare. Antares jobbar hårt med att tvätta bort boxningens ibland dåliga rykte.

– Intresset är stort i Väsby, men många tror att detta bara handlar om våld. Men vi utbildar i självförsv­ar och det är något som behövs i dagens Väsby. Det är otryggt här och en hel del skit, säger Janos.

Något boxaren Elina Sibelius håller med om.

– Jag är rädd i Väsby och är inte ensam om det. Tre kvinnor från Väsby mördades 2015. För mig ger boxningen mig psykisk stabili- tet och är bra för min trygghet. Man får en bättre självkänsl­a, säger Elina från Hagängen. För Janos har boxningen gått i arv från hans egen far. Han har sedan fört den vidare till sina egna söner där sonen Zoltan Sarossy gick hela vägen upp till proffsboxn­ing. Janos hoppas att klubben kan fortsätta leva vidare i Väsby.

– Jag kör på så länge jag orkar, men om jag inte orkar längre måste jag låsa dörren. Jag siktar på minst fem år till och jag hoppas att någon kan ta över efter mig. Kanske någon av mina söner. Antares BK har en viktig funktion i Väsby, avslutar Janos och drar igång fredagens träningspa­ss i Smedby.

Anders Ekström

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? MEDALJER. Vincent Svensson (t v), Gigi Zardiashvi­li och Casper Augustsson Savinov tog varsin USM-medalj nyligen.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM MEDALJER. Vincent Svensson (t v), Gigi Zardiashvi­li och Casper Augustsson Savinov tog varsin USM-medalj nyligen.
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? Janos Sarossy.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM Janos Sarossy.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden