Mitt i Upplands Väsby

FAKTA Steve Mattin

-

FÖDD: 1964 i Bedford, England. UTBILDNING: Industride­sign vid Coventry University och bildesign på Royal College of Art i London.

KARRIÄR: 1987–2005 designer Mercedes, 2005–2009 designchef Volvo, 2011– designchef AvtoVAZ/Lada.

DESIGNADE BILAR I URVAL: Mercedes A-klass/S-klass/SL/ ML/GL, Volvo XC60/S60/V60, Lada Vesta. KÖR: ”En silver Lada Vesta.” EXEMPEL PÅ BRA BILDESIGN: ”Det finns en del snygga bilar men ju längre man är i branschen desto mer tittar man mer på detaljer och blir mer kritisk.”

EXEMPEL PÅ DÅLIG BILDESIGN: ”Pontiac Aztek är ett exempel men det finns många.”

SAKNAR MED SVERIGE: ”Räkor! Och att bo på västkusten.” jag bestämde mig för att flytta till Ryssland var möjlighete­n att få ett blankt papper och fullständi­g frihet att förändra ett bilmär- ke. Det finns väldigt få ställen dit du kan flytta där ingen säger vad du ska göra eller inte göra.

Frågan om vad han tyck- er om designen på tidigare Ladabilar utlöser ett brett leende. Steve Mattin blickar mot PR-mannen, som bevakar intervjun, innan han svarar.

– Om jag jämför med Volvo… Volvo har ett starkt arv. Det finns inte hos Lada. Bilarna som byggdes under en lång tidsperiod härstammad­e från Fiat. Det fanns inget DNA. Det här var en fantastisk möjlighet att definiera märkets DNA.

I nästan hela sitt liv har Steve Mattin skissat på bilar. Som 14-åring vann han en bilritartä­vling och fick blo- 2005, efter 18 år på Mercedes, värvades han till Volvo och gjorde formerna mjukare, men efter bara fyra år sade han upp sig.

– Ibland händer det saker som gör att man vill leta efter nya utmaningar, ger Steve Mattin som kryptisk förklaring.

Att komma tillbaka till Sverige är speciellt, säger Steve Mattin, med tanke på alla S60, V60 och XC60 i trafiken.

– Jag har alltid varit stolt över mitt arbete, oavsett om det var på Volvo eller Mercedes eller nu på Lada. Som designer är det en kick att se sitt arbete ute på vägarna.

En bil han aldrig fick förverklig­a var Volvo XC90. Han arbetade med en ersättare till modellen men projektet skrotades på grund av bilkrisen. Om nya XC90, som började tillverkas förra året, säger han:

– Eftersom jag vet vad vi hade på gång under min tid hade jag nog lite högre förväntnin­gar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden