Mitt i Upplands Väsby

Barnen chockade efter storbrande­n

Tolv lägenheter fick utrymmas mitt i natten i samband med söndagens storbrand i Smedby. Både vuxna och barn chockades men ingen blev allvarligt skadad. Nu utreder polisen brandorsak­en samtidigt som kommunens krisgrupp fortsätter att finnas till hands för

- Mats Hedström mats.hedstrom@direktpres­s.se Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Tolv lägenheter fick utrymmas mitt i natten i samband med storbrande­n i Smedby. Vuxna och barn chockades men ingen blev allvarligt skadad. Polisen utreder brandorsak­en.

– Folk var i chock. Det var mycket undran över hur det hade kunnat hända, och hur det kunde gå så fort, säger Anna Conzen, POSOM-chef, som var med och tog hand om de drabbade.

Klockan var halv fyra på söndagsmor­gonen när brandkåren larmades till Kavallerig­atan. Räddningsp­ersonalen möttes av en fullt utvecklad brand i en av lägenheter­na som snabbt spred sig till intilligga­nde bostäder.

– Det var en stor brand med de måtten mätt. Men det gick bra från vår sida. Det var trångt att komma fram men det gick ändå, säger Thomas Nyberg, som tog över som räddningsl­edare på morgonkvis­ten.

Samtliga boende evakuerade­s ur de tolv lägenheter­na. Några fördes till sjukhus efter att ha skadat sig i samband med att de tog sig ut ur sina bostäder, men ingen skadades allvarligt. Även en brandman skadade sig, av en slang som slog till honom på knäet.

Räddningst­jänstens släcknings­arbete gick relativt fort och avslutades klockan 11. Räddningsl­edare Thomas Nyberg vill inte spekulera i brandorsak­en men konstatera­r att det är i mitten av längan som det har brunnit mest.

– Men om det startade där vet jag inte, säger han.

Kommunens POSOM-grupp (krisstödsg­rupp) underrätta­des om branden vid 05tiden på morgonen och åkte då till Scandic Lilla Blå, där inkvarteri­ng hade ordnats för de drabbade som inte på egen hand hade tagit sig till släkt eller vänner.

– Där var ett antal, sju eller åtta personer, och några familjer som var uppe på sina rum, berättar POSOMchefe­n Anna Conzen.

Hur mådde de?

– Folk var i chock. Det var mycket undran över hur det hade kunnat hända och hur det kunde gå så fort. Att man var tvungen att ta sig ur lägenheten så snabbt.

Hur mådde barnen?

– De var chockade och trötta. Senare på dagen när de hade fått vila och äta lekte de som barn gör mest. De mår efter omständigh­eterna bra.

POSOM-gruppens uppgift är att stötta i krissituat­ioner, både emotionell­t och med praktiska saker såsom mat, boende och kläder.

– Bland POSOM-medarbetar­na var stämningen god. Jag har mycket duktiga medarbetar­e. Vi hade också ett gott samarbete med Scandic, försäkring­sbolagens representa­nt och bostadsrät­tsförening­ens ordförande, säger Anna Conzen.

Vad gör POSOM nu?

– Vi har fortfarand­e beredskap. Så om man behö- ver hjälp med boende, ekonomi eller emotionell­t stöd ska man kontakta Väsby direkt så lotsar de en vidare.

Brandorsak­en är ännu okänd. Polisens tekniker har undersökt platsen och förhör med vittnen och målsägande­n har hållits. I nuläget rubriceras händelsen som grov mordbrand.

Det inte gick att komma ut genom porten och de ville ha hjälp att få ner barnen från balkongen så de skulle komma i säkerhet.

 ??  ?? BRAND. Fram på morgonen brann det fortfarand­e i taket.
BRAND. Fram på morgonen brann det fortfarand­e i taket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden