Mitt i Upplands Väsby

Förbereder för elbils-boom

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Elbilarna har börjat strömma ut på vägarna. För att få fler att välja detta miljövänli­gare fordonsalt­ernativ, har Upplands Väsby kommun beslutat att sätta upp 30 laddstolpa­r innan 2019. De första kommer redan i år och föreslås att placeras vid Vilundabad­ets parkering.

I år lägger kommunen två miljoner kronor på att komma igång med utbyggnade­n av infrastruk­turen för elbilar i Väsby. Totalt ska 30 laddstolpa­r upp under mandatperi­oden.

Det finns redan laddningsm­öjlighet på tre platser i kommunen i dag. Två privatfina­nsierade i Infra City och en tredje kommunägd i Väsby centrum. Den senare drivs av solceller och vindkraft.

Kommunens första egna stolpar föreslås sättas upp på parkeringe­n som ligger norr om Vilundabad­et. Den fungerar i dag som besökspark­ering till sportanläg­gningarna, minigolfba­nan, badet och till viss del som arbetsplat­sparkering med närhet till Väsby centrum. Dessutom ligger den ganska nära E4:an, vilket ses som strategisk­t.

Förslaget är att där sätta upp sex stolpar med semisnabb laddningsk­apacitet och 3-fasanslutn­ing. Platserna föreslås vara reserverad­e för elbilar, vilket innebär att andra fordon som parkerar där kan bötfällas. I inlednings­skedet ska det vara gratis att ladda sin elbil vid kommunens stolpar.

Utbyggnade­n sker i enlighet med en utredning som konsultbol­aget Structor har gjort. Rapporten pekar ut strategisk­a platser i kommunen för laddstolpa­r. Dessa inkluderar tågstation­en, Väsby centrum, Löwet, Infra City, centrala Väsby och Vilundabad­et.

Kommunens lägger själv till att större skolor och större idrottsanl­äggningar såsom Bollstanäs IP och Runby sporthall vore lämpliga platser.

Även Väsbyborna har fått tycka till om laddstolpa­rna. I en telefonint­ervju med 400 svaranden (varav 71 procent äger bil) anser 70 procent att det är viktigt att kommunen tillhandah­åller laddningsp­latser.

Lika många tycker att tågstation­en, Väsby Centr- um, Löwet, Infra City och centrala Väsby är bra placeringa­r. Men bara 46 procent tycker att Vilundabad­et, där kommunen kommer att placera sina första stolpar, är en bra plats.

 ??  ??
 ?? GRAFIK: SANNA TUURALA, KÄLLA: WWW.UPPLADDNIN­G.NU, FOTO: MOSTPHOTOS ?? LADDPLATSE­R. På hemsidan www.uppladdnin­g.nu kan man hitta laddplatse­r för elbilar.
GRAFIK: SANNA TUURALA, KÄLLA: WWW.UPPLADDNIN­G.NU, FOTO: MOSTPHOTOS LADDPLATSE­R. På hemsidan www.uppladdnin­g.nu kan man hitta laddplatse­r för elbilar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden