Mitt i Upplands Väsby

M

Trä är ett levande material som över tid spricker när det torkar, och som även bryts ned av solljus, alger och mögel. Men genom att behandla träet med träolja kan till exempel en terrass hålla i princip hur länge som helst.

-

ars–juli är den bästa tiden på året att behandla träytor av olika slag, då luftfuktig­heten är som lägst. Vilken typ av behandling som passar bäst beror på vilket sorts trä du har, och hur länge du vill att behandling­en ska vara.

Vare sig du ska olja in eller lasera så behöver du rengöra däcket ordentligt innan du börjar. Det enklaste sättet att göra rätt är att rengöra med något som kallas tralltvätt. Den har rengörande och blekande egenskaper för tryckimpre­gnerade trätrallar. Den tvättar bort smuts och mögelbildn­ingar, men även gammal olja. Skölj av tralltvätt­en med en vattenslan­g och vänta ett par dagar innan du börjar stryka på olja eller lasyr. Tänk på att aldrig spola rent med hög-

BRA verktyg gör halva jobbet – spara inte på verktygskv­aliteten. SNÅLA inte med oljan. UNDERLAGET vara torrt. UNDVIK att olja ytor som är heta av solen.

REGN på nystruken yta gör den matt eller fläckig. tryckstvät­ten. Då kan vätan tränga djupt in i träet, och du kan behöva vänta länge innan fukten försvinner.

Träolja är avsedd för årlig behandling av obehandlat, tryckimpre­gnerat eller tidigare oljat trä utomhus. Träoljor tränger in ordentligt i underlaget och ger träet ett fräscht utseende som framhäver den naturligt vackra träådringe­n. Behandling­en gör även träytan vattenavvi­sande och därmed lätt att hålla ren.

– Om du inte vill ha en transparen­t träolja går de ofta att bryta i flera olika kulörer, berättar Åse Balko, marknadsko­ordinator hos Happy Homes. För hårda trätyper som teak och ek rekommende­ras speciella oljor som klarar av att tränga in i dessa hårda träslag.

Lasera terrassen och få ett vackert resultat som håller länge

Träolja kräver årlig behandling, men terrasslas­yrer klarar att stå emot väder och vind lite längre, ofta upp till några år innan träet behöver behandlas igen, beroende på slitage och solsken.

– Medans oljan är transparen­t är terrasslas­yren alltid lite pigmentera­d och skyddar träytan mot nedbrytnin­g av UV-ljus, fortsätter Åse Balko. Terrasslas­yren kan användas på tryckimpre­gnerat trä och ger en vacker laserad yta med en hållbar kulör och ett effektivt skydd mot fukt, sprickbild­ningar och gråning.

– Det tredje alternativ­et är att behandla träet med en speciell impregneri­ng och träskydd som är baserad på kiseltekno­logi, avslutar Åse Balko. Behandling­en, som sker i två steg, är skonsam mot miljön och är märkt med Bra Miljöval. Resultatet ger en vacker ljus silvergrå yta och en kraftfullt och långsiktig­t skydd mot ny påväxt av alger, svampar och mögel, samtidigt som det ger god resistens mot såväl smuts och vatten. Erika Lindén Jansson

RÖR OM i lasyren då och då under användning­en. UNDERLAGET ska vara torrt vid målning. UNDVIK att måla på ytor som är heta av solen. UNDVIK regn och dagg. MÅLA inte heller vid för låg temperatur.

STRYK ut lasyren tunt så att det inte bildas en film/ hinna.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden