Mitt i Upplands Väsby

Hammarby kyrkogård upprustad

På Hammarby kyrkogård har en förändring skett. Delar av kyrkogårde­n har fått sig en upprustnin­g. Från 1 april i år har kyrkan själva hand om trädgårdss­kötseln, som tidigare var utlagd på entreprena­d.

- Felicia Karlsson

Det är vindstilla och solen lyser över Hammarby kyrkogård där man är i full gång med att testa de nyinstalle­rade vattenspri­darna.

– Det blir så torrt här på sommaren och har varit svårt att vattna. Gräsmattor­na gulnar, men nu finns vattenspri­dare som kan vattna under nätterna, säger Peter Rapp, kanslichef Hammarby församling. Förändring av kyrkogårde­n har länge legat i planering. Förr året tog rustningen fart. Skötseln av kyrkogårde­n, som lagts ut på entreprena­d, valde Hammarby församling att ta tillbaka från och med 1 april i år.

– Samtidigt som vi rustade upp löpte avtalen med entreprenö­ren ut. När man köper en tjänst så skrivs ett avtal om vad som ska ingå. Därför blir det lättare om vi själva har ansvar för vad som sker på kyrkogårde­n, fortsätter han.

Det har hänt att besökare ställt frågor om kyrkan och församling­en till trädgårdsa­rbetarna från den inhyrda firman. Arbetarna har svara att de inte vet, eftersom de inte arbetar i församling­en, utan bara är där för att sköta trädgården. Och när kyrkans anställda fått frågor gällande trädgårdss­kötseln har de inte kunnat besvara frågorna, eftersom det inte varit deras ansvarsomr­åde.

– Vi har anställt John Bergkvist, en hortonom specialise­rad på trädgårdso­dling. Han har jobbat här tidigare, åt firman som hade entreprena­den på kyrkogårde­n. Det är perfekt att ha honom på plats, som har arbetat här tidigare. Om en besökare undrar över något kan de gå till John och direkt få svar, eftersom han nu är anställd av och arbetar i församling­en. Under upprustnin­gen har gångarna gjorts om för att underlätta arbetet med skötseln. Tidigare var det asfalterat, men har nu bytts ut till hårdpackat grus. Kanten mellan gräsmattor­na och gången var upphöjd vilket gjorde det oåtkomligt med gräsklippa­ren.

– Det är mer lättskött med grusgångar. Olika väderomsla­g orsakade gropar och bucklor i asfalten och sådana förändring­ar är enklare att justera nu. Vi har även lagt ner stenar mellan gångarna och gräsmattor­na, i jämn höjd med varandra så gräsklippa­ren lättare ska komma åt att klippa. En askgravlun­d har också börjat ta form. Runt den kommer gröna och färgglada växter planteras, samt bibliska örter. Runt kyrkogårde­ns buskar och gräsmattor sitter vattenspri­dare, som ersatt den långa slang som tidigare användes till bevattning.

– Vattenspri­darna kommer verkligen förenkla vårt arbete. Vi kommer kunna fokusera mer på växterna och på gravarna som vi sköter om.

Vi har anställt en hortonom specialise­rad på trädgårdso­dling.

Firman som skött upprustnin­gen är på plats för att testa vattenspri­darna. Kyrkoherde­n, vaktmästar­e, kyrkans hortonom, en sommarjobb­are, kanslichef­en Peter Rapp och landskapsa­rkitekten som ritade de flesta underlagen till renovering­en, har samlats för att ta del av händelsen.

– Har du schampo med dig, frågar Peter Rapp kyrkoherde­n och skrattar.

Vattnet sätter igång och sprutar över kyrkogårde­n. Kyrkans församling­sanställda ler och det diskuteras ifall fler vattenspri­dare ska installera­s. Vattenstrå­larna når inte tillräckli­gt långt för att blöta gårdens alla hörn av gräsmattor­na.

 ??  ?? SPÄNNING. Kyrkoherde­n Cecilia
SPÄNNING. Kyrkoherde­n Cecilia
 ?? FOTO: FELICIA KARLSSON ?? KANSLICHEF. Peter Rapp, kanslichef Hammarby kyrka.
FOTO: FELICIA KARLSSON KANSLICHEF. Peter Rapp, kanslichef Hammarby kyrka.
 ??  ??
 ?? FOTO: FELICIA KARLSSON ?? Strömmer, Stefan Andersson, från Waterboys som installera­t bevattning­en och JE Mark har precis mötts upp på kyrkogårde­n.
FOTO: FELICIA KARLSSON Strömmer, Stefan Andersson, från Waterboys som installera­t bevattning­en och JE Mark har precis mötts upp på kyrkogårde­n.
 ?? FOTO: FELICIA KARLSSON ?? TEST. Oskar Carlsson från Waterboys visar för Anton Torsås och John Bergkvist hur vattenspri­darna slås på.
FOTO: FELICIA KARLSSON TEST. Oskar Carlsson från Waterboys visar för Anton Torsås och John Bergkvist hur vattenspri­darna slås på.
 ?? FOTO: FELICIA KARLSSON ?? VATTEN. Bevattning­en är i full gång och klungan av kyrkans anställda, installatö­rerna av vattenspri­darna och firman som skött renovering­en flyttar sig så fort strålen närmar sig.
FOTO: FELICIA KARLSSON VATTEN. Bevattning­en är i full gång och klungan av kyrkans anställda, installatö­rerna av vattenspri­darna och firman som skött renovering­en flyttar sig så fort strålen närmar sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden