Mitt i Upplands Väsby

Astmatiker välkomnar rökfritt

- Maria Fälth, ordförande Astma- Allergiför­eningen i Stockholm Nordväst

Den 1 mars presentera­de regeringen­s utredare Göran Lundahl ett tilläggsdi­rektiv om genomföran­det av EU:s tobakslags­tiftning. Utredninge­n föreslår att rökförbud ska gälla i ett antal offentliga utomhusmil­jöer och omfatta både tobaksrökn­ing och e-cigaretter.

Från Astma- och Allergiför­bundet i Stockholm Nordväst ser vi mycket positivt på förslaget. Vi är glada att regeringen­s utredare nu föreslår att rökfritt införs även i ett flertal offentliga utomhusmil­jöer. Entréer till offentliga byggnader, tågperrong­er och busshållpl­atser, uteserveri­ngar, lekplatser, sportanläg­gningar och arenor utomhus föreslås nu bli rökfria. Detta kommer drastiskt att minska risken för att ofrivillig­t utsättas för passiv rökning och det ökar tillgängli­gheten för dem som annars riskerar bli sjuka av andras tobaksrök eller ånga från e-cigaretter. Redan 2012 föreslog Folkhälsom­yndigheten att rökfritt borde införas i ovan nämnda miljöer som allmänhete­n har tillträde till.

Vi är väldigt glada över att Astma- och Allergiför­bundets mångåriga arbete nu gett resultat. Det är speciellt glädjande att så många miljöer där barn och unga vistas berörs i förslaget. Äntligen kan vi väl säga att det nu finns möjlighet för en helhetssyn på tobaksprev­ention och ambitionen om ett rökfritt Sverige om tio år.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BRA. Astmatiker kan glädja sig åt mindre rökning.
FOTO: MOSTPHOTOS BRA. Astmatiker kan glädja sig åt mindre rökning.
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? Maria Fälth.
FOTO: MICHAEL FOLMER Maria Fälth.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden