Mitt i Upplands Väsby

Väsby IK: De tar över A-laget

- Anders Ekström

Så var Väsby IK:s nya tränare på plats. Det blev den framgångsr­ika duon från juniorlage­t som tar över Vilda Väsby. Därmed föryngrar klubben på tränarsida­n och satsar dessutom på egna interna krafter.

– En spännande lösning med två unga ambitiösa tränare som båda vill framåt, säger sportchefe­n Tom Tärnström.

Efter att Andreas ”Pålle” Paulsson, något oväntat, fick gå strax efter säsongen, har Väsby IK hockey sökt med ljus och lykta efter ersättare. Sportchefe­n Tom Tärnström träffade nyligen ett par tänkbara kandidater men – med facit i hand – behövde han inte leta så långt ifrån Vilundahal­len. Juniorlage­ts Viktor Tuurala och Markus Odén är nämligen klara för tränarsyss­lan. Båda är födda 1988, liksom sportchefe­n själv, och ska nu dela på jobbet. En klar föryngring och en spännande intern lösning.

– En fantastisk­t bra lösning. Skitkul att de både ville och kunde. Med två unga ambitiösa tränare som båda vill framåt, säger sportchefe­n Tom Tärnström.

– De har övertygat med juniorerna med ett klart ledarskap och detta är precis vad vi behöver just nu.

Både Viktor och Markus har en gedigen hockeybakg­rund och har förutom spel i olika stockholms­gäng även testat på hockey i USA. Förra säsongen hade duon hand om Väsby J18- och J20-lag. Trots att de två bara har ett år var som tränare, upplever de inte det som ett problem. Tvärtom.

– Jag ser det som en fördel med nya fräscha idéer, ett starkt driv och engagemang. Erfarenhet är inte alltid lika med kunskap. Vi har inga uppkörda hjulspår, men vi blir ju såklart bättre tränare om några år, säger Viktor Tuurala, som var målvakt som aktiv.

Att kliva in i anrika Väsby IK känns bra.

– Väsby har kvar mycket av Elitserieå­ret på 80-talet. Det är en stark organisati­on och är en klubb som berör och syns i hockeysver­ige. Det känns spännande och kommer bli en kul utmaning, säger Markus Odén.

– Det kommer bli jättekul att få leda Väsby, kontrar Viktor Tuurala.

Kontraktet är skrivet på tre år (2+1) och att det blev just en intern lösning är bra, menar sportchefe­n Tärnström.

– Man kan inte bara gå på erfarenhet. Markus och Viktor vill väldigt mycket med sin hockey. De har stor potential, säger han. Ny sportchef, nya tränare och till stora delar ett nytt lag. Väsby IK gör om i seniorsekt­ionen rejält.

– Att satsa på oss är i linje med det nya Väsby. Nya vindar blåser här nu och klubben söker en stabilitet, säger Viktor Tuurala.

Med hungriga och överlag yngre spelare hoppas Väsby få ett mer långsiktig­t framtidstä­nk.

– Vi vill spela en positiv och energifyll­d hockey. Laget ska agera bra med puck och pressa över hela banan med hård skridskoåk­ning. Vi kommer ha höga krav på individen, säger Marcus Odén.

– Truppen är handplocka­d för att de har ett driv att bli bättre. Under säsong ska spelarna veta vad som förväntas av dem. Och veta hur mycket speltid de förtjänar, säger Viktor Tuurala. Truppen består, just nu, av 18 (16+2) spelare och ytterligar­e sju, åtta platser är ännu vakanta. Enligt sportchefe­n Tärnström är det ingen brådska med ytterligar­e värvningar. Huvudsaken är att de är rätt killar in. Markus Odén är nöjd med truppen än så länge.

– Vi har en jättebra grund med spelare som jobbar hårt. Vi har ju även lite mer rutinerade grabbar i Fredric Korduner, Linus Nelson, Jesper Kemi och Nicklas ”Boba” Pettersson, säger Marcus Odén, som även är ungdomsans­varig i klubben.

Duon kommer att ha delat ansvar under säsongen.

– Det blir 50/50-ansvar, men givetvis med olika fokus. Jag ser bara fördelar med detta och vi vet verkligen vart vi har varandra. Delat ledarskap gör även att vi optimerar våra styrkor bättre och vi kan ju våra egna svagheter. Totalen blir bättre, säger Viktor Tuurala.

Truppen är handplocka­d för att de har ett driv att bli bättre.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? 1988. Viktor Tuurala (t v) och Markus Odén (mitten) är nya tränare i Väsby IK hockey. Här tillsamman­s med sportchefe­n Tom Tärnström. Alla tre är födda 1988.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM 1988. Viktor Tuurala (t v) och Markus Odén (mitten) är nya tränare i Väsby IK hockey. Här tillsamman­s med sportchefe­n Tom Tärnström. Alla tre är födda 1988.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden