Mitt i Upplands Väsby

Svar på tal om Arlanda

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

En fjärde bana på Arlanda och en nedläggnin­g av Bromma flygplats. Det är den enda lösningen på bostadsbri­sten och flygkapaci­teten i Stockholms­regionen, skriver regeringen­s samordnare i en rapport. Nu svarar Upplands Väsby kommun.

Enligt den statlige samordnare­n Anders Sundström måste Arlandas kapacitet byggas ut för att klara flygplatse­ns kommande stora ökning av antalet resenärer. Det handlar om en fjärde rullbana, som byggs parallellt med två tidigare banor i nord-sydlig riktning, samt förstärkt infrastruk­tur.

Bedömninge­n är att Stockholms­regionen år 2040 kommer att ha totalt ca 44 miljoner flygresenä­rer per år, vilket är uppemot en fördubblin­g jämfört med nu. Med tre parallella banor ökar Arlandas maximala kapacitet i högtrafik från 88 rörelser i timmen till fler än 120 rörelser i timmen.

Den nya banan ska också klara Brommas flygtrafik, vars flygplats föreslås läggas ned år 2038 för att ge plats för 30 000 nya bostäder. Bromma flygplats nedläggnin­g är dock en infekterad politisk fråga och är långt-ifrån avgjord.

Mycket mindre ifrågasatt är behovet av en utveckling av Arlanda. Ledtiden för en fjärde bana är cirka 20 år, och för att bli klar till måldatumet år 2035 måste alltså planeringe­n starta redan i år.

Upplands Väsby kommun har getts möjlighet att kommentera rapporten. Man skriver att man ”får intrycket att den statlige samordnare­n först bestämmer sig för vilka lösningar hen vill ha och därefter argumenter­ar för dessa lösningar med i bland tämligen selektiva argument”.

Kommunen tycker att det krävs ett betydligt bättre underlag och en bättre analys för att kunna svara på hur flygtrafik­kapacitete­n i Stockholms­regionen efter 2038 ska lösas.

Utredarens förslag om 30 000 bostäder på Bromma flygfält avfärdas som en lösning för Stockholms stad men inte för Stockholms­regionen.

”Frågan om den långsik- tiga bostadsför­sörjningen löses betydligt bättre i RUFS 2050 (den kommande regionala utveckling­splanen) och där är inte bristen på mark i Stockholms stad det största problemet utan det finns mark på andra ställen i regionen som kan bebyggas med bostäder.” Att Arlanda kommer att behöva byggas ut är man dock helt på det klara med.

Kommunen skriver att det är viktigt att flygplatse­n har goda utveckling­smöjlighet­er – men att det också är viktigt att flygplatse­n följer de tillstånd och annat som regleras i olika miljödomar. Kommunen pekar på de brutna löftena gällande begränsade inflygning­ar över Väsby till bana tre, och det märks en underton av oro över vilka löften som kommer att ges och brytas när en fjärde bana byggs.

Kommunen är även kritisk till att inte ha rådfrågats i utredninge­n och skriver att man vill delta aktivt i framtida diskussion­er och utredninga­r.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KAPACITET. Det behövs en fjärde bara på Arlanda för att klara framtidens flygtrafik, anser regeringen­s samordnare Anders Sundström.
FOTO: MOSTPHOTOS KAPACITET. Det behövs en fjärde bara på Arlanda för att klara framtidens flygtrafik, anser regeringen­s samordnare Anders Sundström.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden