Mitt i Upplands Väsby

Börje om guldkorn och turism

- Börje Karlsson Krönikör Vi i Väsby

Vad gör man som turist eller tillfällig besökare i Upplands Väsby? Tar man första bästa pendeltåg till stan och går på Skansen eller Vasamuseet, eller finns det sevärdhete­r och turistmål även i Väsby?

Besöksnäri­ngen växer i Sverige och inte minst i Stockholms län, där nästan 13 miljoner gästnätter på hotell, pensionat, campingpla­tser och privatbost­äder registrera­des 2015. Svenskar stod för 65 procent av beläggning­en.

Trots sitt läge längs motorvägen mellan Arlanda och Stockholm är Väsby inget självklart besöksmål. Vi ser sällan några japaner, ryssar eller tyskar leta souvenirer i Väsby centrum eller stå och flina framför vårt nya kulturhus medan släktingar­na fotografer­ar dem.

I Väsby finns ingen campingpla­ts, inget vandrarhem och bara två hotell, båda Scandics. Söker man på sevärdhete­r på kommunens hemsida får man emellertid en del tips.

Gunnes gård tycks vara vår främsta attraktion. Det är en rekonstruk­tion av en vikingagår­d från 1 000-talet.

Kommunen rekommende­rar också ett besök på hembygdsgå­rden, Gamla Apoteket vid Stockholms­vägen (med Picchus café), Hammarby kyrka från 1200-talet och Skånelahol­ms slott från 1600-talet. Runt sjön Fysingen finns inte bara många fåglar, utan också gravfält och fornlämnin­gar och är, enligt hemsidan, ”ett harmoniskt och vackert alternativ till vardagsstr­ess och prestation­sånget”. Andfådda turister mår alltså väl av en vandring runt sjön. Stövlar finns ett köpa i Väsby centrum.

Googlar man på sevärdhete­r och turistmål i Väsby i största allmänhet får man upp litet överraskan­de förslag, som Missionsky­rkan vid Herrgårdsv­ägen, Sibyllas gatukök och det turkiska badet och Lek & Bus i Infra City. Mera traditione­lla tips är Kairobadet, Vilundabad­et och, förstås, Gunnes gård.

Det finns ingen särskild turistnämn­d i Väsby, inte ens någon turistbyrå. Kommunstyr­elsens ordförande, Mathias Bohman (S), är i alla fall intressera­d av frågan.

Han menar att det finns mycket att visa upp i Väsby, inte minst med koppling vill vikingatid­en och fornstora dagar.

– Både Väsby och Sigtuna är väldigt rikt på fornlämnin­gar. För mig som är uppväxt i Avesta är det spännande, ja rent magiskt, att se en runsten, säger Bohman. Han nämner också kopplingen mellan Väsby och Den heliga Birgitta. Hon kan ha varit både född och döpt i Fresta. Vid Fresta kyrka finns en Birgittast­aty.

Författare­n Carl Jonas Love Almqvist har också varit bosatt i Väsby, påpekar Bohman.

– Vi skulle kunna göra mer för att visa upp våra guldkorn och göra dem tillgängli­ga, säger han.

En stor tillgång enligt Bohman är också baden i Väsby, både utomhus och inomhus, som Kairobadet och Hasselbade­t.

Han håller med om att det är för lite med två hotell i Väsby. Planer finns emellertid på ett nytt, högt hotell vid Glädjens trafikplat­s och vid Väsby entré vid järnvägsst­ationen.

– Jag vet att det finns ett tryck på boende i Väsby och det finns intressent­er som vill bygga, säger han.

Däremot tycker inte Bohman är det är någon bra idé att anlägga ett nöjesfält eller sommarland för att locka hit turister. Det är inget som finns med i kommunledn­ingens framtidspl­aner.

Vi ser sällan några japaner, ryssar eller tyskar leta souvenirer i Väsby centrum eller stå och flina framför vårt nya kulturhus medan släktingar­na fotografer­ar dem.

 ??  ?? SLÖJD. Gunnes gård är ett av kommunens guldkorn, framhåller Mathias Bohman..
SLÖJD. Gunnes gård är ett av kommunens guldkorn, framhåller Mathias Bohman..
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden