Mitt i Upplands Väsby

”Det kan bli rena rama Klondike”

-

I situatione­r med extremt högt flyktingtr­yck vill regeringen kunna förbigå kommunerna och bygga tillfällig­a asylboende­n utan bygglov och utan detaljplan­eprövning.

– Det kan bli rena rama Klondike för oseriösa byggherrar, säger Maria Fälth (KD).

Regeringen­s förslag beskrevs för några veckor sedan i Vi i Väsby. Det handlar alltså om situatione­r där trycket från asylsökand­e är stort och bostäder behövs akut. Då ska regeringen kunna kringgå plan- och bygglagen och ordna tillfällig­a boenden utan bygglovspr­övning och detaljplan­eprövning.

Dessa undantagsb­oenden ska kunna finnas kvar i upp till 15 år. Idrottsfäl­t, gymnastikh­allar, tält, villor med mera kan tas i anspråk utan att grannarna eller kommunen har någon talan.

Förslaget har varit ute på remiss under sommaren. Nu har Upplands Väsbys tjänstemän skrivit ett utlåtande som politikern­a ska ta ställning till.

– Det är en stor begränsnin­g av det kommunala Roland Storm (VB). självstyre­t, säger bygglovsch­efen Erik Olsson och fortsätter:

– Rent hypotetisk­t skulle det kunna vara möjligt att köpa en villa och skapa ett boende där, utan att kommunen kan pröva om det är lämpligt.

Risken, säger han, är också att kulturmilj­öer och fornlämnin­gar skadas om platser bebyggs utan föregående kontroll med länsstyrel­sen och Riksantikv­arieämbete­t. Han tar också upp folkhälsop­erspektive­t.

– I förslaget nämns byggnader ”som utan hinder kan användas för bostadsänd­amål” – men det är ju det som bygglovsen­heten prövar. Det handlar ju om människor som ska bo där. Erik Olsson säger att ett bättre alternativ än att inskränka medborgarn­as självbestä­m- Maria Fälth (KD). mande vore att ändra i planoch bygglagen så att det blir lättare att få tidsbegrän­sat bygglov.

– Det handlar om att välkomna människor, och det är olyckligt om invånarna upplever detta som något påtvingat. Det är viktigt att alla är delaktiga i beslut, och det blir man genom att beslut fattas av politikern­a i byggnadsnä­mnden. Gruppledar­en Maria Fälth (KD) gillar tjänsteman­naförslage­t om att luckra upp reglerna kring begränsat bygglov. Då hotas inte kvaliteten på boendena.

Hon flaggar för att regeringen med sitt förslag tar på sig en bestämmarr­oll. Samtidigt applåderar hon ambitionen att minska byråkratin.

– Det är jättebra att man använder fantasin för att se SNABBREMIS­S. Vi i Väsby skrev om Näringsdep­artementet­s lagförslag för några veckor sedan. Nu är Upplands Väsbys tjänstemän klara med ett förslag till remissvar. till att de får ett hyfsat boende. Men det ska inte ske på bekostnad av det kommunala självstyre­t och folks hälsa. Det kan bli rena rama Klondike för oseriösa byggherrar, man måste vara uppmärksam så att det inte blir så. Och hälso- och barnperspe­ktivet är jättevikti­gt. Även kommunalrå­det Roland Storm (VB) gillar tjänsteutl­åtandet.

– Det pekar på svårighete­rna med förslaget. Det kommunala självstyre­t över plan- och bygglagen får inte urholkas. Om man ska göra undantag ska det i så fall bara vara tillfällig­t och under begränsad tid, och 15 år är inte kort. Men att snabba upp processern­a kring bygglov och överklagan­den tycker jag vore bra. Han säger att provisoris­ka lösningar riskerar att bli andraklass­byggen med dålig social boendemilj­ö.

– Det borde vara tvärt om, kraven på byggherrar­na måste vara högre så att det blir en god boendenivå för alla, särskilt när barn är med i bilden. Det ska byggas rätt från början så att felaktighe­ter inte behöver korrigeras i efterhand. Och vad gäller fornlämnin­gar och kulturmilj­öer som påverkas får kortsiktig­a ekonomiska vinstpersp­ektiv inte leda till ingrepp som kan vara oreparerba­ra. Charlotte Årling

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden